Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkije behandelt hazelnoten als valuta

De prijs van hazelnoten is de afgelopen twee weken met 10% gestegen, nadat de Turkse overheid heeft ingegrepen om de prijzen voor de eerste keer in acht jaar te ondersteunen. De Turkse overheden grijpen in zodat de sector, waarvan zo'n 4 miljoen mensen in het land afhankelijk zijn, wat stabiliteit kan behouden.

Eind april begon de regering van Ankara met het inkopen van hazelnoten om de prijzen te stabiliseren, die historisch gezien erg wisselvallig zijn. Deze stap is vergelijkbaar met die van centrale banken op de valutamarkten, wanneer ze de wisselkoersen willen stabiliseren.
 
De regering van Ankara neemt deze sector heel serieus. Turkije produceert 75% van alle hazelnoten wereldwijd. De autoriteiten proberen een samenhangende strategie op te zetten, maar dat is niet makkelijk aangezien een groot deel van de productie afkomstig is van kleine onafhankelijke telers langs de Zwarte Zee. Andere grote hazelnootproducenten zijn Azerbeidzjan, de Verenigde Staten, Georgiƫ, Italiƫ en Spanje.

Een weelderig gewas
Volgens de Financial Times is de prijs van hazelnoten zeer wisselvallig doordat het gewas sterk afhankelijk is van klimatologische omstandigheden en de productie-intensiteit van de hazelaar, die wisselt. De boom kent zeer actieve jaren met uitstekende oogsten en passieve jaren waarin de productiviteit voor de daaropvolgende jaren moet worden hersteld.

Begin 2017 daalden de hazelnootprijzen met 10% tot 5,41 euro per kilo. De interventie van de Turkse TMO stimuleert de prijzen echter weer. De instelling probeert af te komen van het overaanbod op de markt. Hazelnoten kunnen langer dan een jaar worden opgeslagen zonder dat ze hun eigenschappen kwijtraken. De TMO profiteert hiervan door een deel van de reserves te verkopen wanneer de prijzen stijgen. Zogezegd treedt Turkije op als centrale bank voor de hazelnotenmarkt, maar heeft het helaas geen monopolie op de hazelnootproductie.
Publicatiedatum: