Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Onrust in Ivoorkust belemmert mango-export

De huidige militaire onrust in Ivoorkust heeft ervoor gezorgd dat de export van het land tot stilstand is gekomen. Volgens Mohamed L. Diaby van het in Ivoorkust gevestigde exportbedrijf Zatwa Commodities is er niet zozeer sprake van dat de grenzen van het land zijn gesloten. De overheid van Ivoorkust heeft echter wel het aantal inspecties verhoogd, waardoor het exportverkeer via de havens van het land erg traag is geworden.

Mango
"Niemand weet wat er precies aan de hand is. Mensen zijn voorzichtig, maar ze zijn niet bang. Ze wachten simpelweg tot het weer veilig is," zegt Mohamed. Volgens de exporteur is de situatie nog steeds in de hand te houden. "De overheid neemt alleen maar maatregelen om de situatie onder controle te houden. Er was alleen vandaag sprake van dat de havens werden gesloten. Wat er echt gaande is, is dat de bedrijfsvoering nu erg traag loopt. De situatie is niet nijpend, maar de havens zijn op dit moment erg druk met de export van cacaobonen, cashewnoten en mango's."Ivoorkust bevindt zich op dit moment in het mangoseizoen, dat bijna is afgerond. Hoewel Mohamed vrij optimistisch is, erkent hij wel dat er ernstige economische gevolgen kunnen zijn als deze situatie langer aanhoudt. "Mango's zijn beperkt houdbaar. Als onze mango's wegens de inspecties te lang in de havens moeten blijven, zijn ze op een gegeven moment niet meer geschikt voor export. Veel mensen gaan hier dan geld op verliezen," aldus Mohamed.

Onfortuinlijk
De huidige crisis heeft te maken met muitende elementen van het leger van Ivoorkust. Het rebellerende deel van het leger is boos op de overheid, dat verzuimd heeft om beloofd soldij uit te betalen. Het is voornamelijk onrustig in de steden Abidjan, Bouaké en Korhogo, waarbij Korhogo een belangrijk knooppunt is voor de mangoteelt. "Het is een onfortuinlijke situatie, maar we zagen dit aankomen. Deze mensen hebben de huidige overheid geholpen om aan de macht te komen. Ze verwachten nu waar ze recht op hebben. Iedereen wist dat ze boos zouden worden," zegt Mohamed.

Verder zijn er enkele pakstations voor mango's gesloten. "Mango is een beperkt houdbaar product. Als het eenmaal bij het pakstation is gekomen, is er niet veel tijd om deze klaar te maken voor export. Als het tijdschema voor het verpakken van de mango's niet kan worden aangehouden, heeft dit invloed op de kwaliteit van de export. Het is een risico dat moet worden genomen, omdat bedrijven hebben besloten om hun pakstations te sluiten. Verder hebben de muitende soldaten de bevolking opgedragen om binnen te blijven. Sowieso bevinden we ons nu aan het einde van het seizoen. De bedrijven zouden daarom nu liever stoppen met het werk.

"We hopen dat de situatie snel wordt opgelost. Niemand wil dit. Niemand geeft nog iets om vechten," zegt Mohamed tot slot.

For more information:
Mohamed L. DIABY
Zatwa Commodities
Tel: +225 20 36 02 16
Email: ml.diaby@zatwa.com
www.zatwa.com

Publicatiedatum: 16-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: