Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Poolse zachtfruitteelt bedreiging of kans voor Nederland?

RVO organiseert in samenwerking met Rabobank en de Nederlandse Ambassade te Warschau op 8 juni 2017 een seminar over de ontwikkelingen in de Poolse zachtfruitsector. Tijdens het seminar, getiteld 'Ontwikkelingen in de Poolse zachtfruitsector' wordt ingegaan op de sterktes en zwaktes van de Poolse zachtfruitteelt en de bedreigingen en kansen die dit kan bieden voor Nederland.

De teelt van zachtfruit speelt niet alleen een belangrijk rol in de Poolse tuinbouw, maar ook Europees gezien is Polen een belangrijke speler. In de EU is Polen de grootste producent van frambozen, aalbessen, blauwe bessen, appels en zure kersen. Daarnaast behoort het tot de grotere producenten van aardbeien, kruisbessen en appelbessen.

De productie van zachtfruit in Polen vindt plaats op circa 300.000 klein en middelgrote bedrijven. In de afgelopen jaren bleef het areaal min of meer stabiel rond de 133.000 tot 146.000 hectare, maar steeg de opbrengst geleidelijk tot ruim 558.000 ton in 2016 (een stijging van 36% sinds 2000). Het aandeel van Polen in de wereldproductie van zachtfruit komt daarmee op circa 8 tot 9%. De groei van de productie in Polen wordt gestimuleerd door de groeiende vraag naar zachtfruit, zowel in Polen als daarbuiten.

Deze groei is mede mogelijk door de beschikbaarheid van arbeid, voldoende land, veel producenten, een gematigd klimaat en subsidies gericht op modernisering van de teelt en stimulering van samenwerking tussen telers. Via producentenorganisaties en –groepen wordt aanbod gebundeld en ontstaan er mogelijkheden te investeren in kwaliteit, verpakking en promotie.

Programma
  • 15.30 uur: Inloop met koffie/thee
  • 16.00 uur: Opening door lid directie Rabobank
  • 16.05 uur: Presentatie, Ontwikkelingen zachtfruit vanuit Europees perspectief (Arne Bac, Rabobank)
  • 16.25 uur: Presentatie, Sterkte en zwakte analyse van zachtfruitproductie in Polen (Martijn Homan, Landbouwraad Nederlandse Ambassade te Warschau)
  • 16.45 uur: Presentatie, De praktijk van een Poolse zachtfruitteler (Ad Hurks, Hurks Horticonsult)
  • 17.05 uur: Presentatie, De handel in Poolse zachtfruit producten (Ronald Veens, ASF)
  • 17.25 uur: Afsluiting Marcel Koppens (Rabobank) met aansluitend gelegenheid tot informele uitwisseling van kennis en ervaringen.
  • 18.30 uur: Einde

Aanmelding
Deelname is gratis, maar registratie voor deelname is verplicht in verband met beperkt aantal beschikbare plaatsen. Aanmelden kan online via WAR-LNV@minbuza.nl.

Locatie
Kantoor Rabobank, Spoorweg 2, 5963 NJ Hegelsom

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: 16-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: