Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Meer vraag verwacht voor Spaanse aardappelen

Het begin van het nieuwe aardappelseizoen van Sevilla is wat vertraagd door zware neerslag. Volgens prognoses komen echter in het midden van volgende week zonder oponthoud significante volumes op de markt. 

Wat dit seizoen opvalt is de kwaliteit, die naar verwachting beter zal zijn dan die van vorig jaar. De opbrengst zal echter niet zo hoog zijn als werd geraamd. De reden hiervoor is de wisselvalligheid van het weer. Na een periode van vorst was sprake van een hittegolf, die weer werd opgevolgd door zware neerslag.

"We gaat een goede oogst van hoge kwaliteit hebben," zegt José Peláez van Sevillana de Patatas. Peláez is tevens de directeur van de Vroege Aardappelcommissie van Europatat. "Hoewel de opbrengst niet zo goed is als voor dit seizoen werd verwacht, is er een lichte toename ten opzichte van het vorige seizoen. In dat seizoen had het weer een veel grotere invloed op de oogst en op de kwaliteit. Ook was het areaal toen verminderd," legt hij uit.

Volgens José Peláez zal in dit seizoen het areaal niet zo scherp afnemen als in de afgelopen tien jaren. "Telers zien verbeterde vooruitzichten voor hoe winstgevend hun productie gaat zijn. Daarom hebben ze dit jaar iets meer aangeplant, nadat er tien jaar lang elk jaar sprake is geweest van een afname in areaal."

Het nieuwe Spaanse aanbod komt op een markt met hoge prijzen, omdat er weinig aardappelen uit Centraal-Europa voor handen zijn. Bovendien is de kwaliteit van die aardappelen matig. "Landen als Israël, Egypte of Malta exporteren nieuwe aardappelen naar de Europese markten. De prijzen daarvan zijn hoog wegens de vraag naar aardappelen van goede kwaliteit. De aardappelen vanuit Centraal-Europa, en dan met name die van Frankrijk, waren duur en hun kwaliteit van de laatste maanden was middelmatig. Dit zorgt voor een situatie waarin wij met interessante prijzen op de markt kunnen komen," legt José Peláez uit.

Meer interesse vanuit Frankrijk
De nieuwe aardappelen van Andalusië worden in gelijke mate op de binnenlandse markt gezet als geëxporteerd naar bestemmingen in Europa. "Onze belangrijkste mark qua volume is Duitsland, maar er wordt ook steeds meer geëxporteerd naar België. Ook zijn Nederland en Scandinavische landen belangrijke markten. DE export naar het Verenigd Koninkrijk is in het vorige seizoen aanzienlijk afgenomen wegens het strengere protocol dat is ingezet tegen epitrix."

Er is vanuit Frankrijk steeds meer interesse in nieuwe aardappelen uit Spanje. "Frankrijk staat bekend als een land met een protectionistisch beleid, dat zichzelf wil bevoorraden met eigen producten. Grote supermarktketens realiseren zich echter steeds meer dat dat de kwaliteit van aardappelen in opslag duidelijk slechter wordt en dat dit zijn weerslag heeft op de omzet," legt José Peláez uit.

Publicatiedatum: 16-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: