Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Appelprijzen schieten omhoog

Verlies appeloogst door vorst in Polen geschat op 40%

Tholen - De vorst heeft vorige week flink huisgehouden in de Poolse fruitteelt. Toch zijn de meningen verdeeld over hoe ernstig de situatie is. De één geeft aan dat de schade enorm is en de ander zegt dat er nog voldoende appelen zijn. "Het is maar vanuit welke kant je het bekijkt", vindt Peter Van Arkel van Fruitadvies Zuid-Limburg.

Minder appelen
Naar verwachting de appelproductie dit seizoen ongeveer 2,5 miljoen ton zijn, geeft Peter in een tweet aan. Hij benadrukt dat dit een zeer vroege en voorlopige schatting is van de Poolse appelproductie na de vorstschade. "Er zal ongeveer 55 tot 60% worden geoogst ten opzichte van 2016. Het is allemaal heel voorlopig en een eerste indruk, dus we zijn voorzichtig. Ze hebben aanzienlijke vorstschade maar het is niet zo erg als in 2007. Polen zal zeker nog een oogst krijgen."



De appelproductie van 2012-2016.

50 tot 80%
De schade-schattingen verschillen per regio. Een Poolse exporteur bevestigde deze ochtend dat er in sommige regio's rondom Warschau de verliezen kunnen oplopen van 50 tot zelfs 80%. De vorst heeft de telers in het zuiden het meest geraakt. De schade verschilt ook per ras. Er worden veel verliezen geraamd voor Jonagold en Red Prince.


Poolse appeltelers stoken vorige week vuurtjes om de warmte in de boomgaarden te houden.

Twee weken geleden haalden de Poolse appeltelers nog opgelucht adem. "Het had toen nog niet zo hard gevroren en de bomen waren nog niet in het bloeistadium. Vorige week daarentegen stonden de bomen in volle bloei." Steeds meer telers investeren in zaken om de boom te beschermen, zoals irrigatie, maar er is nog een groot deel die geen middelen heeft."

Prijzen schieten omhoog
Appelprijzen zijn hard gestegen in de afgelopen weken. "Er wordt gesproken over 15 tot 20%. Poolse media geven aan dat de fruitprijzen de komende tijd zelfs met 100% kunnen schijnen. Telers zien dat ze volgend seizoen mogelijk tekorten gaan krijgen, dus ze houden een deel van de appelen vast. De impact is nu al zichtbaar. Het is nu nog maar mei en het duurt nog enkele maanden voordat we kunnen oogsten. Er zijn nog meer weersomstandigheden die ons kunnen raken. Wat zeker is dat het een moeilijk seizoen zal worden", besluit de Poolse exporteur.



Appel verwerkers

Appel verwerkers in Frankrijk zijn er ook niet gerust op. Ze kopen veel appels in Polen om sappen en andere bewerkte producten te maken. Verschillende Franse handelaren gaven aan dat de situatie in Polen voor hen ook niet positief is.