Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Huidige tarieven niet kostendekkend

Aantal nieuw tarieven NAK vastgesteld

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft nieuwe tarieven voor een aantal onderzoeken door de NAK vastgesteld. De nieuwe tarieven voor door exportinspecties consumptieaardappelen en zaaizaden en voor de behandeling van een aanvraag voor onderzoek naar het Potato spindle tuber viroid (PSTVd)-virus zijn noodzakelijk omdat de huidige tarieven niet kostendekkend zijn.

De tarieven voor door de NAK uitgevoerde exportinspecties consumptieaardappelen en zaaizaden dekken niet langer de kosten die de NAK hiervoor moet maken. Het invoeren van CLIENT Export en efficiencywinst bij bedrijven hebben geleid tot minder inspectiebezoeken, een kortere duur van de inspectie en meer inspecties per bezoek en dat heeft een negatieve invloed op de tariefopbrengsten. De tarieven voor de hiervoor genoemde werkzaamheden zijn daarom met 1% geïndexeerd. Hiernaast is het starttarief bij de genoemde exportinspecties eenmalig verhoogd. Uit onderzoek bleek dat in dit starttarief nog niet alle kosten van de NAK werden doorberekend aan de aanvrager. De tarieven voor vergeefse reizen en spoed ten aanzien van inspecties bij pootaardappelen, consumptieaardappelen en zaaizaden zijn geïndexeerd met 1% en blijven daarmee kostendekkend. Het gebruik van deze tarieven is overigens beperkt.

Een aantal nieuwe tarieven is vastgesteld voor de behandeling van een aanvraag voor onderzoek naar PSTVd. Het tarief voor spoedbemonstering en spoedonderzoek bij bruin- en ringrot en PSTVd is bepaald op een bedrag van 100 euro per monster. De afhandelingskosten bij spoed voor de NAK zijn ongeacht het type onderzoek per monster vergelijkbaar en dat rechtvaardigt ook één tarief voor de diverse spoedaanvragen monsteronderzoek pootaardappelen en voorkomt tevens onderdekking bij het tarief voor spoedbemonstering en spoedonderzoek bij bruin- en ringrot.

Bron: Staatscourant
Publicatiedatum: