Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Roelf Pienaar, Tru Cape

Seizoen vol uitdagingen voor Zuid-Afrikaanse appelexport

Zuid-Afrikaanse hardfruittelers maken moeilijke tijden door dit jaar. Na meerdere seizoenen die gekenmerkt werden door hitte en droogte, kost het hen moeite om fruit van een goed kaliber met de juiste kleuring te leveren. De economische omstandigheden in het land maken de handel met een aantal markten ook nog eens moeilijker dan normaal. Desondanks blijft Roelf Pienaar, directeur van Tru Cape Marketing, positief. 

"Het seizoen startte dit jaar wat later maar over het algemeen is de vruchtgrootte kleiner dan verwacht, met name in de categorie peren. Momenteel ronden we de pluk van Cripps Pink/Pink Lady af. De omstandigheden in de Westkaap waren zeer droog met hoge temperaturen hoog en dat helpt natuurlijk ook niet mee," vervolgt hij. Roelf vertelt verder dat het totale volume ongeveer vergelijkbaar zal zijn met dat van vorig jaar, hoewel de verdeling export en lokale verkoop zal afwijken van voorgaande jaren. "Als organisatie hebben we het geluk over een breed klantbereik beschikken. Momenteel exporteren wij naar 104 landen. De combinatie van onze aanwezigheid op de lokale markt en ons wereldwijde klantenbestand zorgt ervoor dat we onze volumes effectiever kunnen vermarkten, waardoor we de inkomsten van onze aandeelhouders kunnen maximaliseren."

"De markt in het Midden-Oosten en de Afrikaanse markt staan momenteel onder druk. Dit komt vooral door de lagere olieprijs en het komt er eigenlijk op neer dat de macro-economische omstandigheden de handel op deze markten bemoeilijken. Gezien de naderende Ramadan willen we echter wel het maximale uit onze export naar deze markten halen." In Nigeria is er de druk om de Amerikaanse dollar uit de markt te krijgen en dit is al anderhalf jaar lang het geval."
Op markten in het Verre Oosten ziet de vraag naar Zuid-Afrikaanse appelen en peren er goed uit. "We kunnen het op het gebied van maten en kleur op de Chinese markt echter niet opnemen tegen andere producenten van het zuidelijk halfrond," vertelt Roelf. "We blijven echter voorzichtig optimistisch dat we zullen kunnen concurreren zodra Zuid-Afrikaanse peren toegang tot de Chinese markt krijgen." 

De Indiase regering heeft de import van Chinees hardfruit per 1 juni verboden en hoewel het wellicht nog wat voorbarig is, denkt Roelf dat dit mogelijk kansen voor Zuid-Afrikaanse producten op deze markt biedt. 

"Al met al zijn we dus optimistisch over het verdere verloop van het seizoen 2017. Het is voor ons bedrijf belangrijk dat we leveren wat er van ons verwacht wordt," aldus Roelf.

Voor meer informatie: 
Roelf Pienaar
Tru-Cape
Tel: +27 (021) 8501804/ (079) 5170777
Email: roelfp@Tru-Cape.co.za
www.Tru-Cape.co.za

Publicatiedatum: 16-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: