Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Warmtepomp bespaart industrie energie en geld

Warmtepompen zijn een interessante optie voor de industrie. Investeren in deze warmtetechniek zorgt niet alleen voor een forse energiebesparing, maar levert op langere termijn ook geld op, blijkt uit de ervaringen van bedrijven met de RVO-Gebruikersgroep Warmtepompen.

Geur- en smaakstoffenfabrikant Gidauvan uit Naarden bekeek diverse opties voor warmteterugwinning. De inzet van warmtepompen kan een flinke besparing opleveren. "Dan heb je het al snel over zo'n 200.000 m³ gas op jaarbasis", aldus Jan van den Berg, projectmanager bij Gidauvan.

Een half miljoen besparen per jaar
Royal Cosun is een agro-industriële coöperatie van suikerbietentelers. Hieronder vallen bedrijven als Suiker Unie, Aviko, Sensus, SVZ en Duynie. Hun bio-ethanolfabriek in Anklam kan enorm profiteren van warmtepompen. De productie van bio-ethanol draait daar namelijk het gehele jaar door. Mark van Dijk, coördinator van een team dat zich bezighoudt met procesmodellering en energiebesparing: "De besparing die wij kunnen behalen met de inzet van warmtepompen is nu bekend. In Anklam zal dat gaan om ongeveer een half miljoen euro op jaarbasis."

Bron: RVO
Publicatiedatum: