Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Niederösterreich: circa 1.000 ha. biologische walnoten

Landen zoals Duitsland, Italië en Frankrijk telen weer in toenemende mate walnoten, ook in de biologische landbouw. In Oostenrijk werd er in 2016 zo'n 1.000 hectare aan bio-walnoten gemeld, waarbij het areaal in 2017 nog verder zou kunnen groeien. Daarmee is de walnoot uitgegroeid tot de belangrijkste nootsoort in Oostenrijk.

China domineert de wereldmarkt met  71 procent van de totale teelt. De VS, Turkije en Iran zijn andere belangrijke teeltlanden. Sinds 2000 is de wereldwijde walnootproductie met 300 procent gestegen. Om mee te kunnen concurreren, moet de kwaliteit dus kloppen.

Contractteelt enkel met veredelde rassen
Veredelde rassen zijn een must voor contractteelt. De trend gaat in de richting van rassen die sneller een volledige oogst voortbrengen en die een grotere oogst toelaten. Gevraagd bij kopers blijken het lichte, grote walnoten die makkelijk te pellen zijn. Voor de biologische productie zijn regelmatig dragende en robuuste, ziekteresistente rassen aan te bevelen. Uit Tsjechië stammen bijvoorbeeld de rassen 'Mars', 'Apollo', 'Jupiter' en 'Saturn'. Uit de VS stamt het ras 'Lake', uit Hongarije 'Also Szentiani 117', en in Frankrijk verbreiden zich de rassen 'Fernor' en 'Franquette'. Oudere, in Oostenrijk verbreide rassen zoals 'Geißenheim', 'Moselander' of 'Weinheim', maar ook de 'Rote Donaunuss' zijn niet resistent tegen Marssonina.

Publicatiedatum: 17-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: