Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Castile-Leon

25% minder Spaanse vroege aardappelen wegens vorst

De teeltsector van de Spaanse regio van Castile-Leon had al ernstig te lijden van het gebrek aan neerslag. De strenge vorst van de afgelopen dagen in deze regio heeft nu een zware impact gehad op gewassen als aardappelen, fruit en wijn.

De nadelige weersomstandigheden hebben met name invloed gehad op de aardappelteelt. "Het had nog veel erger kunnen zijn als de vorst vijftien dagen later had plaatsgevonden," zegt Juan Manuel Coello van Patatas Meléndez, dat verschillende teeltbedrijven heeft in de provincie Valladolid.

Santiago Domínguez is een van de belangrijkste aardappeltelers van de regio, met een areaal van 160 hectare. "De vorst heeft in meer of mindere mate op verschillende gebieden invloed gehad. In ons geval is 30% tot 40% van ons areaal ernstig aangetast. We hebben hierdoor geleerd dat irrigeren van de planten tijdens en vlak voor periodes van vorst niet alleen de planten niet beschermt, maar ook juist de meeste schade veroorzaakt," aldus Domínguez.

Juan Manuel Coello zegt dat het verlies aan productie door de vorst neer kan komen op 25% van het totale volume. "De gewassen herstellen zich, of in ieder geval op zijn minst gedeeltelijk. We zullen nu af moeten wachten hoe het weer zich in de komende paar weken ontwikkelt. Maar het is in ieder geval zeker dat de vorst een impact zal hebben op de maten en de vorm. De vorst heeft vooral gezorgd voor een achterstand in de ontwikkeling van de knollen, die eerder voor op schema lagen. Het poten van de aardappelen vond juist eerder plaats, omdat weersomstandigheden toen zo goed waren."

Bron: agronewscastillayleon.com

Publicatiedatum: 16-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: