Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Zwitserland: enorme schade na vorst van eind april 2017

De terugkomst van de winter met hevige vorst en sneeuwval eind april heeft de fruittelers en wijnbouwers in het Zwitserse kanton Basel-Landschaft zwaar getroffen. De schade aan de gewassen is opgelopen tot circa 19 miljoen Zwitserse frank (17,33 miljoen euro), dat betekent een vrijwel totale oogstuitval. Het kanton Basel-Landschaft staat de getroffen bedrijven bij met directe maatregelen en rekent op ondersteuning door de landsregering.

Basel-Landschaft is in heel Zwitserland bekend om haar kersen en pruimen. De marktaandelen aan de gehele Zwitserse productie bedragen bij industriekersen twee derde, bij verse kersen één derde en bij pruimen één vierde. Ook bessen en wijndruiven zijn van grote betekenis voor de regio. De bijzonder sterke vorst, die volgde op record hoge februari- en maarttemperaturen, verwoestte de gewassen.


Vorst en sneeuw op kersen - Foto: BL

Catastrofale schade aan bijzondere culturen
Het landbouwcentrum Ebenrain (LZE) heeft de schade samen met de Baselbieter fruitvereniging, de wijnproducentenvereniging Basel/Solothurn en telersvereniging beider Basel geanalyseerd en maatregelen besproken. "Er zijn dit jaar geen verse kersen, die geschikt zijn voor de verkoop. Bij de industriekersen bedraagt de oogstuitval zo'n 95 procent en bij appelen zullen we hooguit 25 procent van een gebruikelijke oogst bijeenbrengen", stelt Ernst Lüthi, voorzitter van de Baselbieter fruitvereniging, vast. Ook in de wijnbouw ziet de situatie er catastrofaal uit: "In de wijnbergen zijn alle scheuten afgevroren. We rekenen op een totale oogstuitval en moeten ook uitgaan van schade aan de wijnstokken", bevestigt wijnproducent Urs Jauslin uit Muttenz.

De totale schade is pas over enkele weken duidelijk. Momenteel gaan de telersverenigingen en het LZE uit van circa 19 miljoen Zwitserse frank (17,33 miljoen euro). Dat is 20 procent van de schade die in heel Zwitserland is ontstaan (circa 100 miljoen Zwitserse frank; 91,22 miljoen euro). Het voortbestaan van talrijke bedrijven is in gevaar.

Publicatiedatum: 15-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: