Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Seizoen gekenmerkt door moeilijke weersomstandigheden

Einde Zuid-Afrikaans appelseizoen in zicht

Nu in Zuid-Afrika de appeloogst zijn einde nadert, lopen de meningen over het seizoen uiteen. Sommigen bestempelen het als 'gemiddeld' terwijl anderen het 'belabberd' noemen. In zowel de West- als de Oostkaap was de winter droog en waren er minder koude uren dan gebruikelijk. Daarna volgende een lente en zomer met weinig neerslag, waardoor in Langkloof de dammen nagenoeg leeg stonden.


De kalibers hadden te lijden van de warme en droge omstandigheden en er waren meer gevallen van zonnebrand. In de Westkaap hadden telers vanwege de hitte moeite om een goede kleuring van de appelen te krijgen. 

"De prijzen waren zowel op de binnenlandse als exportmarkt niet zo best en de appelen zelf waren kleiner. De kwaliteit was niet zo goed als gehoopt. Het fruit is droog waardoor de houdbaarheid korter is," legt Barry Hose van AR Fruit uit Villiersdorp aan FreshPlaza uit. "Het was een seizoen vol verrassingen en zeker geen makkelijk." Vorige week sloot de teler de pluk van Sundown af.

Du Toit Agri, dat zowel in de West- als Oostkaap telers heeft, vertelt dat onder de moeilijke omstandigheden sommige rassen een recordproductie gaven terwijl andere beneden verwachting presteerden.

Telers in de Westkaap hopen dat de winterregens volgende maand zullen beginnen. De Theewaterkloof Dam is momenteel voor ongeveer 15,6% gevuld. 

Bovendien werd een aantal appelboomgaarden in Langkloof, in de Oostkaap, getroffen door hagel waardoor de volumes eveneens daalden.

In Vrijstaat waren de verliezen aanzienlijk als gevolg van een periode met nachtvorst (die in sommige delen wel een week duurde) in het voorjaar van 2016, wat schade aan de appelbloesem veroorzaakte.  

"Het was voor ons nogal een somber seizoen," vertelt Doug Osler van Lone Tree Farms, in Fouriesburg, in Vrijstaat, een regio die goed is voor 2% van de totale Zuid-Afrikaanse appelproductie. "We zagen 90% tot 95% van onze oogst verloren gaan en de kwaliteit van de volumes die het wel overleefden was aangetast. We hebben maar een derde van onze gebruikelijk volume vermarkt. Gelukkig werken we samen met een andere teler die dit jaar wel een recordoogst binnenhaalde. De binnenlandse markt was dit jaar traag," aldus Osler. 

Voor meer informatie: 
Barry Hose
AR Fruit
Tel" +27 72 802 3235

Doug Osler
Lone Tree Farms
Tel: +27 58 223 0751

Publicatiedatum: 15-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: