Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Spaanse citroenenoogst op 300.000 ton geraamd

Het Spaanse seizoen voor Verna-citroenen is in volle gang. Het productievolume zal volgens prognoses fors toenemen ten opzichte van het vorige seizoen. Waar er vorig jaar sprake was van 193.680 ton, wordt het volume van dit seizoen geraamd op 300.000 ton, oftewel een toename van 55%.

"Het seizoen van vorig jaar werd gekenmerkt door een aantal buitengewone weersomstandigheden. Daardoor konden we de helft van onze productie niet oogsten. Dit jaar verwachten we een normale oogst, die iets groter uitvalt dan twee jaar geleden. Dit komt ten dele doordat er in de afgelopen jaren nieuwe plantages zijn opgezet," aldus Josť Antonio GarcŪa van Ailimpo.

Het Spaanse citroenenseizoen zal doorlopen tot het einde van juli en is mogelijk misschien zelfs nog aan de gang in augustus. Dat betekent dat het seizoen van 2017 langer zal duren dan vorig jaar, waarin sprake was van een enorme schaarste.
Spanje zal de Europese markt domineren in mei. Daarna komen echter de citroenen vanuit het zuidelijk halfrond op de markt.

"Zuid-Afrika gaat dit jaar grotere volumes aan citroenen exporteren. Het volume vanuit ArgentiniŽ zal ongeveer hetzelfde zijn als in het vorige seizoen. We zullen vanaf juni echt de druk vanuit Zuid-Afrika en ArgentiniŽ gaan merken. Er is nog steeds wat onzekerheid. We moeten in de komende maand nog zien hoe vraag en aanbod elkaar in balans houden," zegt de vertegenwoordiger van Ailimpo.

Onlangs werd de Amerikaanse markt geopend voor Argentijnse citroenen. Josť Antonio GarcŪa denkt dat dit in ieder geval in het huidige seizoen geen invloed zal hebben op de export naar Europa. "ArgentiniŽ zal waarschijnlijk proberen om dit jaar kleine volumes naar de VS te sturen. Veel exportprogramma's worden ruim van te voren in contracten vastgelegd. ArgentiniŽ verwacht dat er dit jaar minder dan 20.000 ton naar de Amerikaanse markt wordt gestuurd, waarmee de impact op de Europese markt minimaal gaat zijn. We gaan in 2018 zien hoe de citroenenteelt in CaliforniŽ zich ontwikkelt en wat de importbehoefte van de VS gaat zijn."

Ailimpo is een branchevereniging die een groot deel van de citroenen- en grapefruitsector van Spanje vertegenwoordigt. Josť Antonio heeft ontzag voor de prestatie van ArgentiniŽ om toegang te krijgen tot een belangrijke markt als de VS.

"Wat ArgentiniŽ voor elkaar heeft gekregen is erg lovenswaardig. Ze hebben uitstekend politiek management uitgevoerd. De presidenten van ArgentiniŽ en de VS samen zien praten over citroenen is een mijlpaal, die laat zien hoe belangrijk het is dat overheden betrokken zijn bij het openen van markten voor sectoren zoals de onze. Eerlijk gezegd zijn we jaloers op wat ArgentiniŽ heeft bereikt. Ik hoop dat de overheid van Spanje nu goed oplet," zegt de vertegenwoordiger van Ailimpo tot slot.


Publicatiedatum: 12-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: