Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Dimethoate verboden in kersenteelt

Fransen verlengen boycot kersen

Frankrijk heeft het verbod op de import van kersen uit landen waar het gewasbeschermingsmiddel dimethoate gebruikt wordt verlengd. Het verbod geldt van 22 april tot 31 december. Vorig jaar werd een vergelijkbaar verbod afgekondigd.
 
Het besluit volgt op het verbod van het gewasbeschermingsmiddel in de Franse kersenteelt. Dimethoate wordt gebruikt om de gevreesde suzukii fruitvlieg te bestrijden, maar de Fransen vermoeden dat het middel ook schadelijk is voor de volksgezondheid.

Ruwweg een vijfde van alle kersen op de markt wordt geÔmporteerd. Het overgrote deel daarvan is afkomstig uit andere Europese landen, waaronder Spanje en Duitsland. Deze landen hebben het gewasbeschermingsmiddel al verboden.

Welke landen precies op de boycotlijst zullen staan is nog niet duidelijk, maar de VS verwachten er sowieso op te staan. Voordat de maatregel werd afgekondigd, in 2015, exporteerde het land voor 1 miljoen dollar aan kersen naar Frankrijk.

Ook wordt verwacht dat het aanbod Franse kersen zal dalen, nu het gewasbeschermingsmiddel is verboden. Dat zou dan leiden tot minder kersen en hogere prijzen, wat positief kan zijn voor concurrenten op de wereldmarkt. Zeker in landen waar de Franse kersen veel marktaandeel hebben, zoals het Verenigd Koninkrijk, kunnen kansen ontstaan voor exporteurs uit concurrerende landen.

Het Franse Ministerie van Landbouw heeft 5 miljoen dollar gereserveerd als compensatie voor kersentelers die verliezen moeten incasseren door de suzukii fruitvlieg. Importeurs in het land vrezen dat de regering meer middelen gaat verbieden die door de EU worden toegestaan. Daarmee zou de vrije markt in Europa in het geding komen.

bron: gain.fas.usda.gov

Publicatiedatum: 11-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: