Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paul van der Linde van Van der Linde:

“Drukte in peenhandel komt te laat”

Tholen – "We hebben behoorlijk wat werk maar het is te laat. Er zijn nog gigantische voorraden aan peen en die komen niet meer op", verwacht Paul van der Linde van Van der Linde. "De vraag is er nu wel uit Duitsland en Polen maar veel later dan anders. Ik verwacht dat de komende twee weken nog vraag blijft maar dan schakelen veel landen over naar vroege peen. De berichten zijn dat Kroatië eind mei overschakelt naar Italiaanse peen en Duitsland naar de Spaanse. Dat zijn er minimaal twee die al af gaan vallen. Over de kwaliteit van de nieuwe oogst hoor ik geen rare berichten, dus die zal wel goed zijn."



Een belangrijke afnemer Duitsland is pas twee weken aan de markt, vertelt Paul. Andere jaren was dat veel eerder. Paul: "We hebben een groot probleem. Duitsland wordt als afnemer node gemist. Duitse consumenten prefereren eigen teelt en die was volop voorradig dit jaar. Nederland vult, net als bij uien, de gaten in de markt op. 90% is voor de export, maar in geen enkel land zijn gaten gevallen."

Over de kwaliteit van de Nederlandse peen is niets te klagen. Augustus en september waren droge maanden, wat ervoor zorgt dat de conditie van de peen in bewaring goed blijft. "Maar dat maakt ook dat het volume dit jaar heel groot is. We blijven met voorraden zitten", zegt Paul. Ondertussen draait de sector flink verlies. Paul: "Het hele seizoen lagen de prijzen al laag. Momenteel wordt peen zwaar onder de kostprijs verhandeld. In een topjaar kan de prijs naar 275 euro per kist uitschieten. Momenteel gaan kisten peen weg voor slechts een tiende van de gemiddelde prijs, 10 tot 15 euro per kist."

Voor meer informatie:
Van der Linde
Paul van der Linde
Mob: +31 (0) 6 - 52 06 36 01
Paulvanderlinde@vanderlindebv.com
www.vanderlindebv.com