Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Nieuwe faciliteiten om citrusproductie te verdubbelen
"Als je niet met grote supermarkten samenwerkt, lig je eruit"
Programma's voor het leveren van citrus aan grote retailketens vereisen aanzienlijke volumes en een goede infrastructuur. "Grote supermakten bepalen momenteel de citrusprijzen omdat ze grote volumes inkopen. "Als je niet met deze verkoopkanalen samenwerkt, lig je eruit," vertelt Alfons Royo, directeur van Royo Fruits.
Het Catalaanse bedrijf heeft het citrusseizoen twee maanden eerder beëindigd om te verhuizen van zijn faciliteit in La Galera naar een nieuwe faciliteit in Alcanar waarvan de capaciteit tweemaal zo groot is. "In 2012 hebben we Royo Fruits opgericht voor het vermarkten en exporteren van onze eigen producten. Sindsdien zijn we blijven groeien, waardoor onze oude faciliteiten te klein werden.
De nieuwe opslagfaciliteit zal in september in gebruik worden genomen voordat het seizoen 2017-2018 begint. De faciliteit telt 5.000 vierkante meter en nog eens 20.000 vierkante meter voor opslag en andere activiteiten. "We zullen gaan werken met de modernste machines en speciale lijnen voor de verwerking van citrus met en zonder blad," vervolgt Royo. "We zullen supermarkten precies kunnen leveren wat zij wensen en hiermee maken we een enorme sprong voorwaarts. We zien dit dan ook als een noodzakelijke investering."
Royo beschikt over een eigen areaal van 125 hectare waar clementinerassen zoals Clemenules en Clemenrubi worden geteeld evenals een breed scala aan sinaasappelrassen, van vroege Navelina's tot de Valencia Midknight. Het bedrijf koopt ook bij andere telers in en vermarkt ongeveer 6 miljoen kilo citrus per jaar, een volume dat het de komende jaren hoopt te kunnen verdubbelen dankzij de nieuwe faciliteiten.
De gemeente Alcanar is beroemd vanwege de clementineteelt hoewel de laatste jaren late sinaasappelrassen ook steeds meer terrein winnen in de regio.
"Onze productie komt later op de markt waardoor wij ons onderscheiden van Valencia en Andalusië. Evenals in de overige citrusregio's in Spanje, wordt ook hier gewerkt aan de vernieuwing van rassen. Telers schakelen van oude Clemenules over naar clubrassen zoals Murcott en Nadorcott en sinaasappelrassen als Navel Powel en Valencia Midknigkt."
Royo exporteert 90% van zijn productie naar Europese landen zoals Frankrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Polen en Scandinavië maar ook naar verre bestemmingen zoals Canada. "In Spanje leveren we alleen aan de Catalaanse retailketen Bon Preu en onze sinaasappelen worden er verkocht met het keurmerk dat zij 100% Catalaans zijn. We voegen waarde toe aan de lokale Alcanar sinaasappel, een laat Navelras, dat aan populariteit heeft verloren vanwege zijn tere schil maar volgens ons wel de beste smaak heeft. We verkopen het ras onder de merknaam La Reserva de l'Avi.