Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Spanje produceert minder dan 18% van de in EU geconsumeerde avocado's

Spanje is het enige Europese land dat avocado's produceert en exporteert. Het Spaanse avocadoseizoen loopt van november tot mei. Zodoende ronden Spaanse telers binnenkort hun huidige seizoen af.

Volgens voorlopige cijfers van het Spaanse ministerie van landbouw werd er in het seizoen van 2015/2016 voor 83.800 ton aan avocado's geproduceerd, wat 2.000 ton meer is dan het jaar ervoor. "Hiervan is 20% bestemd voor de Spaanse markt, terwijl de rest wordt geëxporteerd," zegt de directeur van de Spaanse vereniging voor telers van tropisch fruit, José Linares. De voornaamste exportmarkten voor Spaanse avocado's zijn Europese landen als Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

"Europa consumeert tussen de 400.000 en 500.000 ton aan avocado's per jaar. 10% daarvan komt uit Spanje. De rest wordt geïmporteerd vanuit Mexico en Chili, die de onbetwiste marktleiders zijn. Een steeds groter volume komt ook uit Peru en Israël," licht Linares toe. Spanje fungeert voor de avocado-import als een soort toegangspoort naar de rest van Europa. "Spanje verwerkt en reëxporteert de avocado's, die vanuit de producerende landen binnenkomen. Doordat er zo een jaarrond aanbod van avocado's wordt gegarandeerd, kweken we loyaliteit onder onze Europese klanten," zegt de expert.

De weersomstandigheden van Malaga en Granada
De weersomstandigheden die voor de teelt van avocado's nodig zijn, beperken het aantal mogelijke teeltgebieden in Spanje tot een paar zeer specifieke locaties. Daardoor is 90% van de Spaanse avocadoteelt geconcentreerd in Axarquia in Malaga en aan de kust van Granada. Het subtropische microklimaat van deze twee provincies is perfect voor de avocado, die van oorsprong uit Mexico komt en zo'n 50 jaar geleden in Spanje werd geïntroduceerd.

"We produceren al zo'n 40 jaar avocado's, hoewel het product nog steeds grotendeels onbekend is. Wereldwijs is er echter sprake van een enorme avocado-consumptie," zegt Linares. In verband met de groeiende interesse onder consumenten willen sommige bedrijven zien of het mogelijk is om avocado's te telen in oostelijke regio's, zoals Cadiz en Huelva. Op dit moment zitten deze pogingen volgens Linares echter nog in een proefperiode.

Sinds kort worden de voedingswaarden van de avocado gepromoot op de Chinese markt. In 2016 schoot de Chinese import van avocado's vanuit Mexico en Chili omhoog met 250%. Het feit dat China geen ervaring heeft in het zelf produceren van avocado's kan geweldige mogelijkheden even voor producerende landen. Volgens Linares is het echter nog te vroeg voor Spaanse telers om zich op de Chinese markt te richten. "In Europa hebben we een aantal goede klanten die we binnen een paar dagen van avocado's kunnen voorzien. In China kunnen we dit helaas niet doen."

De Spaanse teelt is vooral gefocust op de Hass-avocado, die wereldwijd met meest op de markt is te zien. "De reden hiervoor is de smaak," zegt Linares. De Hass-avocado wordt gekenmerkt door zijn peervorm, de dikte van de schil en de donkere kleur als de avocado rijp is.

Linares erkent dat avocado's een lucratief product zijn, ondanks dat het telen van avocado's relatief moeilijk is. Waar een willekeurige citrussoort per hectare een opbrengst heeft van 60.000 kilo, moet je geluk hebben als je met avocado's een opbrengst behaalt van 10.000 kilo per hectare. "De boom heeft een kleine opbrengst en heeft veel energie nodig," zegt Linares. 

Een van de voordelen van de avocadoteelt is dat het fruit pas rijp wordt als deze van de boom is gehaald. In tegenstelling tot andere fruitsoorten worden telers daardoor niet gedwongen om snel te moeten oogsten. "De avocadoboom zelf is eigenlijk de beste koelkamer mogelijk. Het fruit kan enkele maanden aan de boom blijven hangen zonder rijp te worden," zegt Linares. In de laatste weken van dit seizoen kwam de prijs bij telers van Spaanse avocado's op een recordhoogte van meer dan €4 per kilo.

Publicatiedatum: 12-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: