Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Niedersachsen: vroege aardappelen beschermen tegen vorstschade

In de Duitse deelstaat Niedersachsen werden dit jaar op 4.000 hectare vroege aardappelen gepoot. De telers hebben in de afgelopen weken hard gewerkt om de jonge planten tegen vorst te beschermen, meldt Landvolk Niedersachsen. "De echt vroege rassen liggen onder plastic en worden extra beregend om ze tegen de vorst te beschermen", legt Joachim Hasberg uit. De secretaris van de vroege aardappelvereniging Burgdorf werkt met 150 telers op 2.700 hectare samen en weet wat de telers in de afgelopen weken gepresteerd hebben. "Enkele bedrijven zijn erg door vorstschade getroffen en iedereen heeft veel werk verzet om de aardappelen door de koude nachten te loodsen", zegt hij.

Iedere nacht hebben de telers van middernacht tot in de vroege ochtenduren de beregening gestuurd, maar de vorst heeft desondanks haar sporen bij de vegetatie nagelaten. Vooral in de volle grond, dus zonder beschermende plasticafdekking, zijn scheuten aan de planten afgestorven. "De natuur zal dat weer compenseren en anders dan in de fruitteelt of wijnbouw ontstaat er bij de aardappelteelt geen totaaluitval. Maar de telers hopen nu op zon en warmte", aldus Joachim. Hij gaat uit van een vertraagde oogststart. Maar hij weet ook dat er vanaf juli voldoende vroege aardappelen uit Niedersachsen van goede kwaliteit zullen zijn.

Inclusief vroege aardappelen teelt men in Niedersachsen op circa 105.000 hectare aardappelen. Het poten is grotendeels afgerond, alleen op sommige plaatsen met betere, zwaardere grond moeten er nog arealen gedaan worden.

Publicatiedatum: 12-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: