Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Telers ramen productie 50.000 ton

Spaanse kersenteelt in Valle del Jerte getroffen door hagel

De Spaanse regio Valle del Jerte is onlangs getroffen door een zware hagelstorm. Dit heeft tot zware schade geleid bij de kersenplantages, die zich in het hogere deel van de gemeentes El Torno en Rebollar bevinden. 

Volgens de directeur van de gemenebest van gemeentes in de Valle del Jerte, Ernesto Agudiez, was de hagelbui hevig met hagelstenen zo groot als knikkers. "Dit heeft een groot aantal kersen vernietigd," zegt Agudiez. De kersen, die nog aan de bomen hangen, zullen last gaan krijgen van kwaliteitsproblemen in verband met de klappen die ze door de hagel hebben gekregen en het teveel aan vocht.

Ondanks dat ziet Ignacio Montero Quintin, de directeur van de oorsprongsbenaming Cereza del Jerte het nog positief in. "De schade is beperkt tot een kleine locatie en heeft geen significante invloed op de totale kersenproductie van Del Jerte. Mits het weer het toelaat, wordt er een recordvolume aan productie verwacht." Het vorige seizoen liep vroeg af wegens een gebrek aan productie na een matige bloeiperiode. Daarbij hadden veel telers toen significante verliezen geleden door het teveel aan neerslag.

In dit jaar is het seizoen bijna een maand eerder begonnen. Volgens Ignacio Montero zorgt dit voor een grotere kans op stormschade. "We zijn positief over dat het seizoen eerder begint, omdat de marktomstandigheden voor kersen dan uitstekend zijn. Maar tegelijkertijd worden we ook blootgesteld aan regenachtige weersomstandigheden. Er is vaak veel neerslag in april en mei," legt Montero uit.

"We hopen dat deze oogst een grote opbrengst en een uitstekende kwaliteit zal geven. Het fruit heeft het aantal koude uren kunnen krijgen die het nodig heeft en de bomen zijn goed uitgerust," aldus Montero.

Telers hebben de kersenoogst geraamd op een volume van ongeveer 50.000 ton. Ze hopen dat het weer verder geen invloed op ze heeft en dat ze dit gehele volume op de markt kunnen plaatsen. Kersen zijn in deze regio een zeer belangrijke inkomstenbron geworden. 

Zodoende zullen de telers van Valle Del Jerte in de komende dagen op hun hoede blijven, gezien er nog steeds kans is op meer hagelbuien.
Publicatiedatum: