Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Duitsland: kou vertraagt aardbeienseizoen

De lage temperaturen vertragen dit jaar de start van de Duitse aardbeienoogst, meldt website Proplanta.de. Aardbeien, die in de volle grond groeien, zullen in veel regio's pas in juni verkrijgbaar zijn, maakten telers afgelopen week duidelijk. De vorst in april heeft de aardbeien geen goed gedaan. Over enkele weken zal ook blijken hoe groot de oogstuitval zal zijn. Dat zou zich op de prijzen uit kunnen werken.

In Zuid-Duitsland is in de afgelopen dagen het seizoen begonnen. Naast import komen er nu aardbeien in de schappen, die in de deelstaat onder folietunnels gegroeid zijn. De eerste prijsmeldingen over Duitse aardbeien liggen tussen de vier en vijf euro per 500 gram. Aardbeien uit de volle grond zijn over het algemeen goedkoper. Of consumenten dit jaar in z'n totaliteit meer voor aardbeien moeten betalen, is op dit moment nog niet duidelijk. 

Men weet momenteel nog niet of het aanbod kleiner uitvalt. "Het weer vertraagt de rijping", legt tuinbouwdeskundige Eva Würtenberger van de Agrarmarkt Informations-Gesellschaft in Bonn uit. "Zodra het warm wordt, rijpen de aardbeien na." Hoe veel het er worden, hangt ook af van de hoeveelheid regen en van hoe goed de bloesem bestuifd wordt.

Veel teeltregio's klagen over vorstschade aan de bloesem. Het 'Verband der rheinischen Obst- und Gemüseanbauer' rekent erop dat 30 procent van de planten getroffen is. In Nordrhein-Westfalen begint het seizoen met drie weken vertraging pas eind komende week. In Niedersachsen, de deelstaat met de meeste aardbeienteelt, oogsten de telers vermoedelijk eind mei de eerste aardbeien die onder plastic gegroeid zijn. Midden juni volgen dan de aardbeien uit de volle grond.

Er geldt: des te zuidelijker het teeltgebied in Duitsland ligt, des te vroeger gaat de oogst van start. Omdat de planten in het zuiden vroeger bloeien, heeft de vorst daar echter ook grotere schade aangericht.Publicatiedatum: 10-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: