Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse Abate peren klaar om de wereld te veroveren

FuturPera, de internationale perenvakbeurs georganiseerd door Ferrera Fiere e Congressi en OI Pera, zal van 16 tot 18 november 2017 gehouden worden in Ferrara en in het teken staan van internationalisering.

De Europese perenmarkt wordt gedomineerd door de rassen Abate (Italië), Conference (Nederland en België) en Rocha (Portugal). "Europese landen hebben hun eigen rassen die zowel in Europa als wereldwijd worden geteeld. Om de afzet te stimuleren en hun marktaandeel te vergroten, ontwikkelen de verschillende landen promotiecampagnes," legt Albano Bermani uit, vicevoorzitter van OI Pera. 

"Hoewel sommige nieuwe peren veel potentieel hebben, zoals bijvoorbeeld Falstaff, heb ik tot dusver weinig nieuwe rassen gezien die het op kunnen nemen tegen de huidige rassen. Deze nieuwe rassen verkeren nog in de experimentele fase en hun penetratiegraad is laag. We verwachten echter dat er kwekerijen deel zullen nemen aan FuturPera om hun nieuwe producten aan het publiek te presenteren."

"Het is ons doel om onze Abate peren over de hele wereld bekend te maken en een einde te maken aan de marktdominantie van Conference peren in landen als India en China. Het is een nogal ambitieuze doelstelling maar niet onmogelijk omdat Abate over de juiste eigenschappen beschikt om één van de belangrijkste rassen op de internationale markt te worden."


Carmen peren

Volgens de vicevoorzitter is de vraag naar rode perenrassen de laatste jaren toegenomen. Tijdens de Interpera 2015 spraken we al over de interesse van de consument in deze rassen, waarna er een onderzoek gestart is naar de ontwikkeling van rassen met een focus op de kleur. Zoals ik eerder al vermeldde, lijkt de Falstaff peer op basis van zijn organoleptische eigenschappen vooralsnog één van de weinige interessante nieuwkomers te zijn maar de productie van dit ras is nog zeer bescheiden."

Wat betreft andere rassen zoals Max Red Bartlett 
(op de foto) en Carmen kan gemeld worden dat de productie in 2016 goed is verlopen. In Emilia-Romagna steeg de productie van Max Red Bartlett met 6% ten opzichte van 2015 en met 4% ten opzichte van het gemiddelde van 2011-2014. De productie van Carmen, wat overigens geen volledig rood ras is, steeg met 10% ten opzichte van 2015 en met 63% ten opzichte van het gemiddelde van 2011-2014. "Het moge duidelijk zijn dat deze twee rassen nog een lange weg te gaan hebben voordat ze echt een rol gaan spelen binnen de sector maar ze maken naast Abate wel onderdeel uit van een uitstekend perenaanbod." 

Tijdens FuturPera zullen rassen vanuit de hele wereld met elkaar vergeleken worden. Het uitwisselen van informatie met betrekking tot de teelt in de verschillende landen is van cruciaal belang. Natuurlijk zal er een hoofdrol weggelegd zijn voor Abate en peren uit Pianura en Padana maar bezoekers zullen tijdens de vakbeurs kennis kunnen maken met exposanten uit alle verschillende productiegebieden en -landen.



Stefano Calderoni, voorzitter van FuturPera, en Albano Bergami, vicevoorzitter van Oi Pera.

Er zal ruim aandacht geschonken worden aan de teelt omdat het de primaire sector is die de perenproductie aanjaagt. Zonder deze sector kan er geen duurzame keten tot stand komen. FuturPera richt zich op de gehele keten. "We kunnen geen technisch of commercieel evenement organiseren zonder dat we een volledig overzicht geven van de overige onderdelen zoals kwekerijen, opslag, verwerking, distributie en afzet. Al deze sectoren zullen innovaties en ideeën aandragen voor een productcategorie die zich in rap tempo ontwikkelt en afgestemd dient te worden op de nieuwe uitdagingen van de markt," benadrukt Stefano Calderoni, voorzitter van FuturPera.

"Het aantal exposanten neemt met de dag toe en we verwachten dat we binnenkort een catalogus kunnen publiceren waarin de hele keten vertegenwoordigd zal zijn. FuturPera 2017 staat in het teken van internationalisering en we willen hier kopers en bedrijven bij betrekken uit landen waarheen we al exporteren zoals Duitsland en Noord-Europa, waar de consument vertrouwd is met de hoge kwaliteit van Italiaanse peren. We willen echter nog een stapje verder gaan door landen als India, Brazilië, Mexico en uiteraard ook China te benaderen."

We vroegen de voorzitter wat er anders zal zijn dan twee jaar geleden. "De internationale perensalon ontwikkelt zich in hetzelfde tempo als de sector. De markt is veranderd ten opzichte van twee jaar geleden en wij kunnen hier op inspelen dankzij de ervaringen die wij opgedaan hebben tijdens de eerste editie, waaraan 100 exposanten deelnamen en die bezocht werd door 8.000 bezoekers. Het was een groot succes, zeker voor een vakbeurs die slechts op één product is gericht maar naar onze mening kan het altijd beter."





Om deze reden hebben we een overeenkomst getekend met vertegenwoordigers van de grootste commerciële en horeca zaken in Ferrara om side-events te organiseren gericht op voeding in samenwerking met lokale producenten. "Dit doen we omdat we van mening zijn dat de promotie van Abate het best van start kan gaan in de eigen productieregio, waarna het ras wereldwijde bekendheid zal verwerven."


Publicatiedatum: