Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Italiaans kiwiseizoen positief geŽindigd

Het Italiaanse kiwiseizoen is op een positieve noot geŽindigd. Na de overproductie van vorig jaar is de binnenlandse productie weer terug op het normale niveau.

De afzet was vanaf het begin levendig met veel lagere voorraden dan vorig jaar. Uit gegevens van het CSO ItaliŽ blijkt dat de resterende volumes in november 24% lager waren ten opzichte van de 22% van het verhandelbare fruit bij aanvang van het seizoen. 

De voorraadvermindering verliep gedurende het hele seizoen vlot. De vraag bleef zelfs tijdens de kerstperiode sterk wat te danken was aan de kleinere aanvoer. Tegen het einde van het jaar waren de voorraden 26% lager dan het jaar daarvoor en eind januari waren zij  31% lager. Het feit dat Griekse kiwi's minder druk op de buitenlandse markt uitoefenden, kwam de afzet eveneens ten goede. De prijzen waren lager dan gebruikelijk maar het verschil was niet zo groot als vorig seizoen.

Half februari kwam er een keerpunt in het seizoen omdat er minder Grieks product op de markt was waardoor het makkelijker werd om product op internationale markten af te zetten en de prijzen stegen.

De kleine beschikbare volumes maken het mogelijk bij aanvang van het seizoen meteen afspraken te maken met vaste klanten zodat goede prijzen gegarandeerd zijn. Dit was vooral van toepassing op kalibers die in kleine volumes beschikbaar waren, aangezien het meeste fruit van gemiddeld kaliber was. 

Tegen het einde van maart waren de voorraden 47% lager dan in het voorgaande jaar en eind april waren ze zelfs 60% lager. De prijzen waren goed omdat die van middelgrote kalibers hoger waren dan in het seizoen 2015-2016.

De grotere kalibers leverden eveneens goede prijzen op. Met tijden bestond er een voorkeur voor de binnenlandse markt omdat de prijzen hier beter waren. De winstmarges waren goed, ook voor 'punnet' kalibers wat mede toegeschreven kan worden aan het feit dat er minder product beschikbaar was. 

Begin januari bedroeg de gemiddelde prijs van fruit kaliber 27 (verkocht in kratten van 10 kilo) op de buitenlandse markt (Duitsland etc) Ä1,15 per kilo. Eind februari was dit Ä1,20 per kilo en na Pasen Ä1,50 per kilo.Kaliber 30 kiwi's (in kratten van 10 kilo) werden in januari verkocht voor  Ä1,03-1,05 per kilo en in maart bedroeg de prijs Ä1,20 per kilo, dankzij de verminderde druk van de Griekse concurrentie. De prijs bleef stijgen en bereikte eind april Ä1,40 per kilo.

Voor kratten van 12 stuks bedroeg de prijs aan het begin van het jaar Ä1,00 per kilo. Vanaf half februari steeg de prijs echter naar Ä1,05 per kilo. Half maart lag de prijs rond de Ä1,10 per kilo en eind april op Ä1,30 per kilo.

Gedurende de laatste weken van het seizoen zullen de prijzen naar verwachting nog verder stijgen. Dankzij de goede kwaliteit, het uitblijven van overaanbod en de gunstige temperaturen kan de sector terugkijken op een goed seizoen. 

Bron: CSO for FreshPlaza

Publicatiedatum: 10-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: