Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijzen Siciliaanse meloenen gekelderd

De afgelopen twee tot drie weken zijn de prijzen van Siciliaanse meloenen gekelderd. "Dit is niet alleen toe te schrijven aan het slechte weer maar ook aan het feit dat consumenten een voorkeur lijken te hebben voor importfruit, met name uit Senegal," vertelt Vincenzo Marrali van Cooperativa Agricola San Tommaso in Licata.

"De meloenen kwamen in april beschikbaar maar importeurs brachten op dat moment ook veel goedkoop Senegalees importfruit op de markt wat de afzet van binnenlandse meloenen heeft geschaad. Ik ben van mening dat er meer Siciliaans product in inkoopprogramma's opgenomen zou moeten worden."



Volgens Marrali heeft het slechte weer mede bijgedragen aan de prijsdaling. Het seizoen is bijna voorbij en we hebben nog maar 20 dagen te gaan. Alles hangt nu af van het weer. Als de temperaturen stijgen, dan zullen de prijzen mogelijk ook omhoog gaan, zeker nu de aanvoer uit Senegal ten einde is gekomen. Ik verwacht echter dat er weinig verbetering in de situatie zal komen. De Siciliaanse sector zal het nog moeilijk krijgen om de kosten volgend jaar te betalen."

De laatste gegevens van Ismea geven de prijsdalingen weer die het gevolg zijn de lage temperaturen in Noord-Italië en Europa gedurende week 16 en de groeiende aanvoer. 

In Agrigento kelderde de prijs van netmeloenen met 65,8% ten opzichte van week 16 naar €0,65 per kilo (-51,9% ten opzichte van week 17 2016). In Syracuse daalde de prijs met 79,1% ten opzichte van week 16 naar €0,45 per kilo (-59,1% ten opzichte van week 17 2016).

Gemiddelde prijzen

Klik hier voor een vergroting. (Markt/Jaar-Maand-Week/Prijs/Verschil t.o.v. voorgaande weel/Verschil t.o.v. voorgaand jaar)

De eerste gladde meloenen werden in week 16 in Syracuse geoogst. Volgens Ismea bedroeg de inkoopprijs €0,65 per kilo (-45,8% ten opzichte van week 17 in 2016)
Publicatiedatum: