Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan van Heijst

“Plukgroenten passen prima in het groentenschap”

Tholen- Al meer dan tien jaar is Plantenkwekerij Vreugdenhil actief met plukgroenten. Niet alleen met de opkweek en de afzet, maar ook met de veredeling. "Het segment is te klein voor de grote zaadhuizen, maar groot genoeg om onderscheidend te kunnen zijn met eigen rassen", vindt Jan van Heijst.

In 2004 startte Plantenkwekerij Vreugdenhil met iets nieuws. In plaats van de warme groentenplanten aan de groententuinders te leveren, besloten ze pluktomatenplanten samen met hun sierteeltproducten aan te bieden. Het plukgroentenlabel Pick-&-Joy was geboren. In de jaren erna zagen ze dat er eigenlijk te weinig ontwikkelingen waren in het segment. "Voor de grote zaadhuizen is het segment nauwelijks interessant en andere spelers waren nog niet opgestaan", vertelt Jan van Heijst, al jaren actief met het Pick-&-Joy merk. "Daarvoor is het segment veel te klein." 







Zo'n zeven jaar geleden zijn ze bij Plantenkwekerij Vreugdenhil daarom zelf aan de slag gegaan met de veredeling. Inmiddels hebben ze drie eigen plukgroentenrassen geregistreerd: een plukpaprika en twee pluktomaten. Meer noviteiten zitten in de pijpleiding. "Je wil bijvoorbeeld graag kleinbladige rassen die sterk zijn op de vruchten en vooral ook rassen die tegen een stootje kunnen. Om de planten bij de consument een succes te laten zijn, moeten de planten behoorlijk hufterproof zijn", vertelt Jan. 





Ook het onderscheid tussen doorgroeiende en zelftoppende rassen is belangrijk. "Je hebt te maken met verschillende soorten consumenten", vertelt Jan. "De ene wil de vruchten afrijpen en plukken en is dan klaar met de plant. Dat zou een product zijn dat in de supermarkt prima bij het groentenschap kan komen te staan als een extra variatie op versproduct. Een ander wil graag de hele zomer doortelen met dezelfde tomaat en gaat daarvoor misschien naar het tuincentrum. Daar proberen we op in te spelen." In beide gevallen willen ze het liefste al een plant waar vruchten aanhangen, ziet Jan. En het liefste natuurlijk een biologisch geteelde plant. Momenteel probeert het team de plukgroenten dan ook geheel biologisch op te kweken. 




Aan de kant van de ontwikkelaars gebeurt genoeg, dat is duidelijk – maar wat zijn de resultaten? Hoe reageert de consument op de plukgroenten en is er een beetje markt voor? In het begin was het zeker geen makkelijk segment, vertelt Jan. Maar juist door eraan te werken, is het segment ook voor de keten veel interessanter geworden. "Ook de retail wil immers een product wat in ontwikkeling is en waar diversiteit in is. Als een klant kan kiezen uit een tomatenplant en een komkommerplant kiest hij er misschien één. Als je kunt kiezen uit zes soorten planten, kies je er misschien meer en kies je er volgende keer weer één. Bovendien kun je de consument blijven verrassen en zo aandacht blijven vragen voor het product." De afgelopen jaren is het assortiment dan ook flink uitgebreid en inmiddels zijn er zestien planten beschikbaar. Paprika's, komkommers, aubergines, verschillende soorten tomaten en ook de Potatom: de combinatieplant die zowel aardappelen als tomaten oplevert.



Inmiddels is de plukgroentendivisie bij Plantenkwekerij Vreugdenhil zo groot geworden dat een deel van de nieuwe kas, Kweekvijver 2, hieraan gewijd wordt. In week 3 is gestart met slopen en in week 5 is begonnen met de bouw van de nieuwe kas.

Voor meer informatie:
Plantenkwekerij Vreugdenhil
Noord-Lierweg 35a
2678 NA de Lier
Tel.: 0174 513 241
Fax: 0174 512 731 
www.pickandjoy.com