Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Eddy Kreukniet, Exsa Europe over het Zuid-Afrikaanse citrusseizoen:

"Minder Navels en meer export buiten Europa"

Tholen - Het Zuid-Afrikaanse citrusseizoen is weer van start gegaan. Met de grote uitval in de Navels, de Cold treatment-maatregelen tegen de Afrikaanse fruitmot die boven de markt hangen en het afnemende belang van Europa voor de Zuid-Afrikaanse telers zijn er weer voldoende ingrediŽnten voor een spannend seizoen. Eddy Kreukniet van Exsa Europe bezocht afgelopen week de productiegebieden en geeft een voorbeschouwing op het seizoen.


De variŽteit Nova.

Navels
De Navel-sinaasappelen kampen met extreme problemen op een groot gedeelte van het areaal. "Er wordt momenteel technisch onderzoek gedaan naar de oorzaak. Als theorieŽn worden de te grote verschillen in dag- en nachttemperatuur, de kwaliteit van het water en de droogte in de afgelopen jaren genoemd, mogelijk in combinatie van factoren", vertelt Eddy. "De Navels lijken het zorgenkindje, maar ook in de Navel Late- en Midnight-sinaasappelen komen de eerste signalen van schade. Alleen de Valencia's lijken nu nog gevrijwaard te zijn van schade."

"Van de drie gebieden waar Navels worden geteeld is er in het noorden ongeveer hetzelfde volume als vorig jaar beschikbaar, maar daar zijn in de afgelopen jaren wel veel telers van Navels geswitcht naar de teelt van mandarijnen en citroenen. In de Oostkaap zijn de problemen het grootst met een daling van toch wel 30-40% van het aanbod. Ook in de Westkaap lijkt de beschikbaarheid 20-30% lager, al zullen die problemen de komende weken duidelijker worden. Al met al zijn de problemen groot en geeft het een bizar beeld als je het met eigen ogen ziet."


Links Mor en rechts Valley Gold.

Grapefruit, mandarijnen en citroenen
"Bij de grapefruit zie je dat de opbrengsten sterk verschillen per teeltbedrijf. De ene farm heeft ongeveer dezelfde oogst als vorig jaar en bij de ander is de opbrengst 20% lager. De verwachting is dat het volume in de eerste helft van het seizoen wat lager uit zal vallen en in de tweede helft ongeveer gelijk zal zijn aan afgelopen jaar", vertelt Eddy. "Ook in de mandarijnenproductie zijn wel wat problemen, maar die uitval wordt gecompenseerd met de nieuwe bomen die in productie komen. Ik heb afgelopen jaar veel schadegevalletjes gezien, maar ook veel bomen waar vorig jaar nog geen mandarijnen te bekennen waren. Ook van citroenen komt er veel nieuwe aanplant in productie. We zien op de citroenenmarkt wel wat meer verzadiging omdat China iets meer later fruit tot haar beschikking heeft en Spanje dit jaar een normale oogst van Verna-citroenen heeft."

Op de afgekondigde maatregelen tegen de Afrikaanse fruitmot door het Europees parlement is volgens Eddy door Zuid-Afrika proactief geanticipeerd. "Men zorgt dat al het citrus op een temperatuur van 2 graden Celsius wordt vervoerd, zodat als de motjes al aangetroffen worden, ze niet kunnen overleven. Maar het is wel een issue dat de telers bezig houdt. Anderzijds moeten we in Europa wel beseffen dat we van de belangrijkste markt voor Zuid-Afrika die we waren inmiddels nog slechts ťťn van de markten zijn. Naast de 35% van het citrus dat nog naar Europa gaat, wordt 65% in sterk groeiende markten buiten Europa afgezet. Ik verwacht dat die trend alleen maar doorzet, want aangezien in Europa de eisen op het gebied van documentatie, MRL en Social Responsibility het strengste zijn, zal men zoveel mogelijk buiten Europa afzetten."

"Al met al wordt het weer een interessant seizoen. Er is nu al een bijzonder goede vraag naar citrus. Egypte is inmiddels klaar met verladen en ook CaliforniŽ is eerder klaar. Daarnaast is er een prima vraag vanuit het Midden-Oosten door de Ramadan, waardoor met name de prijzen van mandarijnen en grapefruit aanzienlijk hoger zijn gestart", besluit Eddy.

Voor meer informatie:
Eddy Kreukniet
Exsa Europe
Tel: +31 88 735 0003
Mob: +31 620 25 78 11
info@exsaeurope.com
www.exsaeurope.com

Publicatiedatum: 9-5-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: