Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
van Greenpartners en Brava tot BelOrta en Hoogstraten?

De Belgische fusies vanaf 2011 op een rij

Tholen - In de loop der jaren is het Belgische veilingland flink gewijzigd. Vanaf 2011 volgden de fusies elkaar steeds sneller op. In dat jaar smolten Brava en Greenpartners samen tot Coöbra. Daarna begon het balletje pas echt te rollen. We zetten de gebeurtenissen vanaf 2011 op een rij.

2011 - Brava en Greenpartners = Coöbra

Veiling Brava met vestigingen in Zellik en Kampenhout en Greenpartners uit Sint-Katelijne-Waver hadden begin augustus 2011 aangegeven dat ze besloten om samen te smelten tot een nieuwe coöperatie. In november werd de fusie een feit. De nieuwe naam werd Coöbra. Met een omzet van 120 miljoen euro verhandelt Coöbra meer dan 10 procent van de Belgische groentenproductie. Filip Fontaine, toenmalig directeur van Brava gaf toen aan: "Een veiling moet groeien met haar klanten en kunnen bieden wat zij vragen, zowel wat diversiteit van producten als wat volume betreft." Brava was de grootste witloofveiling ter wereld, gelegen in Vlaams-Brabant. Greenpartners werd in 1999 opgericht door een groep producenten van de Mechelse Veilingen die hun eigen weg wilden gaan. De drijfveer was een eigen visie op de wijzigende marktsituatie. Door de productie en de verkoop optimaal op elkaar af te stemmen wilden ze de belangen van klanten en telers verbeteren. De coöperatieve vennootschap Greenbow werd in 2001 opgericht als koepelorganisatie van de telerverenigingen Greenpartners en Atalanta. Onder Greenbow vielen ook Green Farm en Green Diamond.

2012 - Coöbra en Mechelse Veilingen = BelOrta

Al sinds begin 2012 hielden de gemoederen van de Belgische AGF-sector zich bezig met een mogelijke fusie tussen de Mechelse Veilingen uit Sint-Katelijne-Waver en Coöbra uit Zellik. Op donderdag 12 januari werd een intentieverklaring getekend. Eind september in dat jaar werd een een nieuwe coöperatie opgericht met de bedoeling om vanaf 1/1/2013 de beide bestaande veilingen te laten opgaan in een nieuwe producentenorganisatie, genaamd BelOrta. Deze nieuwe coöperatieve veiling telde 1.145 actieve leden-producenten en hiermee werd BelOrta met voorsprong de grootste coöperatieve groenteveiling van België én Europa. De Mechelse Veilingen was al de grootste coöperatieve groenteveiling van Europa en ontstond begin 1994 uit de fusie van MTV en CVG

2013: BelOrta en Veiling Borgloon = BelOrta
Hoewel BelOrta begin 2013 aangaf dat de focus nog lag op consolidatie, lijkt de groei nog niet te zijn gestopt. "Wij willen zeker stap voor stap groeien, maar dit ging wat sneller dan verwacht", vertelde Filip Fontaine, één van de directeuren van BelOrta. "Een historisch moment", verklaarde Jos Craemers, toenmalig directeur van Veiling Borgloon. De naam BelOrta werd behouden. De marktaandelen ten opzichte van de andere Belgische Veilingen lagen nog hoger. Het aandeel voor tomaten werd 67%, witloof 69%, asperges 89% en aubergines 97%. Er kwam bij BelOrta ook veel zachtfruit bij en ten opzichte van de andere veilingen werd dat aandeel 60%. BelOrta blijft bij haar standpunt om geen eigen export te doen. De klokverkoop blijft naast bemiddeling de basis van het vermarktsysteem.

2016: BelOrta en Veiling Haspengouw? = BFV en Veiling Haspengouw
BelOrta had in dit jaar besloten om de commercialisatie te doen van het fruit van Veiling Haspengouw. Sommigen dachten dat de Veilingen gingen fuseren, maar dit was niet het geval. Niet alle telers van Veiling Haspengouw kozen ervoor om bij BelOrta aan te sluiten. Volgens Luc Bels, voorzitter van Veiling Haspengouw was een 'kleine helft' aangesloten. Veiling Haspengouw had in totaal zo'n 300 aangesloten telers. Daarvan waren er omstreeks 120 die nog niet hadden besloten en zij kregen de keuze om bij BFV aan te sluiten. Er was in het verleden wel vaker geprobeerd om samen te werken tussen BFV en Veiling Haspengouw. Waarom lukt het nu wel? "Hierin spelen omstandigheden en tijdsgeest in mee. Feit is dat we nu elkaar hebben gevonden in een akkoord en we zijn hier heel tevreden over", vertelde de voorzitter nog. Uiteindelijk is er een deel van de telers aangesloten bij BelOrta, een ander deel bij BFV en daarnaast diverse andere partijen. Belgische Fruitveiling is vanaf eind april 2016 eigenaar van de bedrijven H-Cool, H-Pack en alle activa van Veiling Haspengouw zoals de gronden, gebouwen en roerende goederen. BFV nam in 2010 Profuco over.

2017: BelOrta en Hoogstraten? = ?

Eind maart vertelden BelOrta en Hoogstraten hun telers over de besprekingen die kunnen leiden tot een fusie. Beide partijen werken al vanaf 1978 samen via vormen van gastveilen, binnen LAVA en via diverse andere concrete projecten. Telers reageren positief, maar niet alle producenten zijn het eens met deze beslissing. Op 4 mei bezochten enkele telers BelOrta in Sint-Katelijne-Waver en gaven een ondertekende petitie met 180 handtekeningen af aan de Raad van Bestuur. Hoe de fusiegesprekken verder zullen gaan verlopen zal de komende maanden bekend worden.