

Mededelingen
Vacaturesmeer »
Tweetende AGF'ers
Laatste reactiesmeer »
- “De AGF-specialist profiteert ook van onze stap naar het retailschap” (2)
- Zwitserland: Coop neemt Siroop over (1)
- Aartsenfruit viert 40 jarig jubileum Mart Vergouwen (3)
- "Ananasje zonder jasje" (1)
- Scelta Taste Accelerator nu verkrijgbaar voor horeca (2)
- Overzicht wereldmarkt appelen (1)
- Transportcriminaliteit in 2017 stabiel ten opzichte van 2016 (2)
- Diepvriesproducten populair in Duitsland (1)
- "De meeste Marokkaanse truffels gaan naar Qatar en Saoedi-Arabië (1)
- Honingtomaat niet langer exclusief voor de AGF-specialist (2)
Top-5 gisteren
- Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.
Top-5 afgelopen week
- Drie ton cannabis in vrachtwagen met sla en sinaasappelen
- Honingtomaat niet langer exclusief voor de AGF-specialist
- "De peenhandel valt stil omdat retailers geen hogere prijs willen betalen”
- “De AGF-specialist profiteert ook van onze stap naar het retailschap”
- Tien grootste glasgroententelers bezitten bijna 10 procent totaal areaal
Top-5 afgelopen maand
Koerslijstmeer »
Wisselkoersen t.o.v. Euro
Bron: ECB
Weer & verkeer
Appelteelt in sleuven productiever dan vollegrondsteelt
Appelteelt in sleuven is inmiddels productiever dan de teelt in de vollegrond. Ook is deze teelt duurzamer omdat er minder chemische gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn voor een gezonde teelt met een goede opbrengst. Dit blijkt uit onderzoek van de business unit Praktijkonderzoek Bollen, Bomen & Fruit van Wageningen University & Research. Op Proeftuin Randwijk produceerde het appelras Junami in de sleuventeelt tijdens het zesde teeltjaar (2016) meer dan op de meeste vollegrondspercelen. Als de productie van de Junami-bomen in de sleuventeelt 12 jaar op hetzelfde productieniveau gehandhaafd kan worden, is sleuventeelt met Junami waarschijnlijk rendabeler dan de gangbare vollegrondsteelt met Elstar.Beter reguleren van teelt
Het telen van appelen en peren in zogenaamde sleuven in plaats van in de vollegrond is oorspronkelijk ontwikkeld om een economisch rendabel teeltsysteem voor appel op met name zand- en kleigrond te ontwikkelen. Het beter reguleren van vruchtgroei, -dracht, -maat en –kwaliteit via fertigatie (het geven van kunstmest via druppelirrigatie) leidt tot zowel een hogere kwaliteitsproductie als minder milieubelasting. De sleuven zijn smal en ondiep en bekleed met folie. Ze zijn gevuld met speciale zandgrond. Op Proeftuin Randwijk worden de groeiomstandigheden in de sleuven tot in de kleinste details gecontroleerd. Vanuit een centrale bemestingsruimte worden per sleuf water en nutriënten gedoseerd. Het water dat weer uit de sleuf afvloeit wordt ook apart opgevangen om te bepalen hoeveel mineralen daadwerkelijk door de bomen zijn opgenomen.
Sleuventeelt in de praktijk
Eind 2016 is het eerste sleuventeeltperceel op praktijkschaal aangelegd. In Cothen wordt 0.5 hectare met peer in sleuven geteeld. Het perceel kampt met een honingzwambesmetting die niet te bestrijden is en zich verspreidt via wortel-wortelcontact. Sleuventeelt is hiervoor nu de beste oplossing. Hieruit blijkt dat het onderzoek zich inmiddels verbreedt naar de mogelijkheden die sleuventeelt ook kan bieden bij grotere bodemproblemen: ziekten en plagen, water- en zoutoverlast, slechte bodemstructuur enzovoorts.
Economische levensduur
De enige vraag die overblijft, is of de bomen in de sleuven lang genoeg vitaal en productief blijven. In sleuventeelt worden de bomen namelijk maar met 15% van het wortelvolume geteeld ten opzichte van 'normale' bomen in de vollegrond. De sleuventeeltboomgaard in Proeftuin Randwijk is nu 6 jaar oud en vertoont geen tekenen van vitaliteitsverlies. De bomen zullen echter zo'n 12 jaar op het huidige niveau moeten blijven produceren, wil het systeem rendabel zijn in de praktijk. In vollegrondsappelboomgaarden is de economische levensduur namelijk 12 jaar. Eind 2017 wordt een nieuwe economische evaluatie gemaakt.
Bron: WUR
Publicatiedatum: 8-5-2017
Plaats een reactie:
Ander nieuws uit deze sector: