Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Eerste Italiaanse kaskersen geplukt in Vignola

Stefano Trenti van "Casa Claudia" in het Italiaanse Vignola is begonnen met de pluk van de eerste volumes kersen in zijn 130 bomen tellende boomgaard. 


Netten beschermen de boomgaard

Het bedrijf bezit een 1,5 hectare grote, moderne kersenboomgaard die afgedekt is met netten en aangeplant is in het kader van een proefproject van de Universiteit van Bologna. Het project wordt geleid door professor Stefano Lugli en is gericht op zowel vroege als late kersenrassen. Kersen geplukt door Trenti 

"We zijn de afgelopen paar dagen begonnen met de oogst en de volumes zijn dus nog bescheiden. In de boomgaard zijn acht rassen aangeplant. De hoge plantintensiteit draagt bij aan een snellere rijping van de vruchten."

Trenti heeft flink geÔnvesteerd en iedere rij bomen is afgedekt met een anti-regen,-hagel en -insectennet en uitgerust met een zogenaamd 'Keep in Touch'-meetsysteem. "Op deze manier kunnen we behandelingen tot een minimum beperken. De kwaliteit van de eerste volumes is goed en ook de smaak is redelijk. We moeten niet vergeten dat het pas begin mei is."

Walter Monari, directeur van het Consorzio di tutela della ciliegia di Vignola Igp, laat weten dat de vooruitzichten voor het seizoen goed zijn. "We verwachten dat er vanaf 12 mei grotere volumes geplukt zullen worden, maar dit is uiteraard mede afhankelijk van het weer en de temperaturen. Tot aan Pasen hielden we rekening met een vroeg seizoen maar daarna kelderde de temperatuur."

Er is nauwelijks sprake van vorstschade en er wordt dan ook een normale oogst verwacht, nadat in 2016 de productie met 40% daalde.Kersentelers in heel ItaliŽ maken zich echter wel zorgen om de Aziatische fruitvlieg (Drosophila suzukii). "Hoewel dit insect in onze streek niet op grote schaal voorkomt, denk ik dat we het op verschillende manieren moeten bestrijden. We hopen dat er op korte termijn een natuurlijke vijand gevonden wordt. De netten zijn ook een goede oplossing omdat we chemische gewasbeschermingsmiddelen echt als laatste redmiddel zien."Publicatiedatum: 8-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: