Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste Italiaanse kaskersen geplukt in Vignola

Stefano Trenti van "Casa Claudia" in het Italiaanse Vignola is begonnen met de pluk van de eerste volumes kersen in zijn 130 bomen tellende boomgaard. 


Netten beschermen de boomgaard

Het bedrijf bezit een 1,5 hectare grote, moderne kersenboomgaard die afgedekt is met netten en aangeplant is in het kader van een proefproject van de Universiteit van Bologna. Het project wordt geleid door professor Stefano Lugli en is gericht op zowel vroege als late kersenrassen. 



Kersen geplukt door Trenti 

"We zijn de afgelopen paar dagen begonnen met de oogst en de volumes zijn dus nog bescheiden. In de boomgaard zijn acht rassen aangeplant. De hoge plantintensiteit draagt bij aan een snellere rijping van de vruchten."

Trenti heeft flink geïnvesteerd en iedere rij bomen is afgedekt met een anti-regen,-hagel en -insectennet en uitgerust met een zogenaamd 'Keep in Touch'-meetsysteem. "Op deze manier kunnen we behandelingen tot een minimum beperken. De kwaliteit van de eerste volumes is goed en ook de smaak is redelijk. We moeten niet vergeten dat het pas begin mei is."

Walter Monari, directeur van het Consorzio di tutela della ciliegia di Vignola Igp, laat weten dat de vooruitzichten voor het seizoen goed zijn. "We verwachten dat er vanaf 12 mei grotere volumes geplukt zullen worden, maar dit is uiteraard mede afhankelijk van het weer en de temperaturen. Tot aan Pasen hielden we rekening met een vroeg seizoen maar daarna kelderde de temperatuur."

Er is nauwelijks sprake van vorstschade en er wordt dan ook een normale oogst verwacht, nadat in 2016 de productie met 40% daalde.



Kersentelers in heel Italië maken zich echter wel zorgen om de Aziatische fruitvlieg (Drosophila suzukii). "Hoewel dit insect in onze streek niet op grote schaal voorkomt, denk ik dat we het op verschillende manieren moeten bestrijden. We hopen dat er op korte termijn een natuurlijke vijand gevonden wordt. De netten zijn ook een goede oplossing omdat we chemische gewasbeschermingsmiddelen echt als laatste redmiddel zien."


Publicatiedatum: