Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Reactie Filip Fontaine: "Dit heldere signaal nemen we serieus"

Telerspetitie tegen fusie Hoogstraten en BelOrta

Tholen - Eind maart vertelden BelOrta en Hoogstraten hun telers over de besprekingen die kunnen leiden tot een fusie. Niet alle producenten zijn het eens met deze beslissing. Op 4 mei bezochten enkele telers BelOrta in Sint-Katelijne-Waver en gaven een ondertekende petitie met 180 handtekeningen af aan de Raad van Bestuur. "We verwachten dat daar binnenkort nog meer mensen achter staan", vertelt producent Bert De Keyser.

In de petitie werd o.a het volgende gemeld:
EÚn grote veiling brengt meer nadelen dan voordelen:
  • Afzet zet zich af tegen een overheersende partij (wat de fusieveiling zou worden)
  • Distributieketens zullen op zoek gaan naar alternatieve leveranciers.
  • Individuele telers zullen benaderd worden door deze ketens om rechtstreeks te leveren
  • Afstand tussen de leden en de directie gaat nog groter worden.
  • 1 grote veiling is niet de oplossing voor meer marktmacht, daarvoor moet je maar naar Nederland kijken!
Fusie
Bert: "Er is een grote fusie op komst met BelOrta en Hoogstraten. Wij vinden Veiling BelOrta een heel sterke veiling. In het verleden zijn er nog verschillende andere fusies geweest en die zijn naar onze mening nog niet helemaal goed verwerkt. Iedereen moet zijn plaats nog zoeken en Veiling BelOrta moet zich nog een beetje beter profileren in de groentemarkt. We zien een stijlbreuk met het verleden: er wordt een iets andere koers gevaren. Wij als producenten hebben daar onze bemerkingen over en zeggen: Stuur eerst nog een beetje bij, voordat jullie een andere grote fusie aan gaan." Hij benadrukt dat ze niet persÚ tegen de fusie 'an sich' zijn, maar dat het allemaal te snel gaat. "Op dit moment is er nog een groot verschil in bedrijfscultuur en we moeten eerst sterker staan voordat we er mensen met nog een andere visie bij gaan halen. Op die manier vervreemden we nog meer van onze co÷peratieve van vroeger."

Nu al een signaal

Volgens Bert zou een fusie over enkele jaren misschien wel mogelijk zijn. "Als het vertrouwen hier onder de telers voldoende hersteld is dan is de tijd pas rijp om eens samen te zitten en te praten." Hij denkt dat het bestuur ze zeker serieus gaan nemen. "Ze hebben nog niet gereageerd, maar we zijn wel van plan om binnen enige tijd zelf een afspraak te maken om wat meer details te bespreken. We hebben nu alvast een krachtig signaal gegeven, voordat de gesprekken in een vergevorderd stadium zitten."

Reactie Filip Fontaine

"Wij staan open voor rechtstreekse communicatie, een petitie inleveren is een ietwat ongewone manier. Toch is elke vorm van communicatie met onze producenten communicatie, dus we gaan hier zeker iets mee doen. De telers uitten in hun brief de bezorgdheden met betrekking tot de voorgenomen fusie. Wij beschouwen dit als een helder signaal en nemen dat serieus. Het is uiteindelijk wel hun co÷peratie. Ik hoop dat de telers nog concreter worden in hun bezorgdheden zodat we er effectief iets mee kunnen gaan doen. Daarnaast moeten de producenten zich nog niet te veel zorgen gaan maken op voorhand: we hebben nog maar ÚÚn fusievergadering gehad."


Publicatiedatum: 5-5-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


Elke reactie is begrijpelijk. Maar veel kennis van de markt tonen deze tuinders toch niet. Als je je wil afzetten tegen telers verenigingen uit Nederland of Spanje moet je juist grote blokken van gelijkaardig kwalitatief product kunnen aanbieden. Elke versnippering is dan nadelig. Of je moet gaan specialiseren in niches. Maar die lopen doorgaans mee met de massa. Jammer dat producenten dat na al die jaren nog niet inzien.
Nieke Staalduinen, De Lier - 9-5-2017 17:33:02


Weer een mooi voorbeeld van bange kleine telers die nog niet beseffen dat ze ondernemer zijn. Maar wel overal tegenaan schoppen als er iets dreigt te veranderen. Die zag je in Nederland ook 20 jaar geleden. Er is er geen eentje meer van over. Bedrijven moeten naar de toekomst kijken. Naar de veranderende markt. En naar samenwerking. Niet alleen op teler niveau. Maar op keten niveau. Als ik de raad van bestuur van Belorta mag adviseren: Negeren deze petitie.
Producent Belorta, Putte - 5-5-2017 14:09:36


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: