Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt limes

Europese handelaren maken zich zorgen over de grote volumes limes die naar het continent worden verscheept vanuit Mexico en Brazilië. In vrijwel alle landen klinken geluiden over te grote volumes voor de markt. Verder naar het oosten zouden de Russen juist graag meer volume van een goede kwaliteit willen ontvangen. De markt is eigenlijk alleen geïnteresseerd in groene limes en die zijn lastig te krijgen. In China is de productie beperkt en in Australië is er nauwelijks ruimte voor importproduct. Aan de andere kant van de oceaan is er krapte op de Amerikaanse markt. Zeker voor de grote kalibers valt de aanvoer tegen.

Brazilië verwacht stabiel seizoen
De grootste concurrent van de exporteurs zijn de Mexicanen. Vooral in de maanden waarin de seizoenen overlappen, kan de concurrentie hevig zijn met prijsdalingen als gevolg. Toch heeft het land een vaste positie in onder andere Europa, Midden-Oosten en Canada in handen. Een exporteur vertelt wekelijks 7 tot 8 containers te verschepen. Normaal piekt het seizoen voor Brazilië in november. Afgelopen seizoen lag de piek echter in december. Dit jaar begon met uitdagende weersomstandigheden, maar sinds die tijd is de productie stabiel. Handelaren verwachten een stabiele aanvoer tot het einde van het seizoen in juli.



Limes populair in Australië
Limes voeren samen met mandarijnen de ranglijst van meest populaire citrus aan. Op de markt in Sydney was er deze week een goede vraag naar de limes. Volgens een handelaar zijn de beste limes tussen januari en april verkrijgbaar ondanks dat het product jaarrond beschikbaar is. Gemiddeld ligt de prijs bij de retail tussen de 11 en 14 Australische dollar (7,40-9,40 euro) per kilo. Het grootste deel van het aanbod komt van eigen bodem, maar buiten het seizoen is er importproduct beschikbaar. Het aandeel van citroenen en limes in de Australische citrusteelt is met 5% beperkt.

Israëlische limes te geel voor Europa
De concurrentie uit de grote productielanden maakt het voor exporteurs moeilijk om voet aan de grond te krijgen in Europa. Desondanks blijkt een kleine nichemarkt de afgelopen jaren wel lucratief. Vorig seizoen, tussen juli en september, daalde de export met 24% naar 153 ton. Bij een normale marktsituatie geeft Europa de voorkeur aan aanvoer uit Latijns-Amerika. De Israëlische limes hebben een minder goede positie door de lichtere kleur van het fruit. Dat kleurverschil is het gevolg van de overvloedige zonneschijn in Israël.
De afgelopen jaren zijn er echter ook enkele goede seizoenen geweest, waarbij de export steeg tot soms wel 300%. Dat was vooral te danken aan problemen met de aanvoer uit Mexico en andere concurrerende landen. In die jaren konden de telers aanzienlijke winsten genereren die de verliezen in andere seizoenen opvangt. Daarmee blijft de limesmarkt lucratief voor de telers. De lokale markt is klein, maar groeiende. Het is vooral de horeca waar de vraag stijgt.

Nederland: Goede vraag limes, maar aanbod veel te groot
De limes zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Brazilië en Mexico. De vraag naar limes is in de deze periode van het jaar goed, maar het aanbod is veel en veel te groot. Exportcijfers van de afgelopen weken variëren van +50 tot zelfs +90%. De prijzen staan hierdoor onder druk, omdat er meer wordt geïmporteerd dan verkocht. De verwachting is dat de verkoop nog wel wat toe gaat nemen, maar dat de aanvoer groot blijft en importeurs verwachten dan ook stabiele (lage) prijzen.

België overspoeld met limes
Momenteel wordt er geïmporteerd uit Brazilië en Mexico. De aanvoer is groot: van beide landen komt er te veel naar Europa. Een handelaar rekent voor: In week 15 zijn er vanuit Brazilië 102 containers verscheept en uit Mexico 57. Dit is veel te veel, want de Europese markt kan in deze periode maar 100 containers per week aan. De grote aanvoer is het gevolg van een goede start van het seizoen in Mexico. Het seizoen is begonnen met grotere volumes dan vorig jaar. Voor week 14 in 2016 verscheepte het land maar 7 containers, dit jaar staat de teller op 57. Door dat grote aanbod staan de prijzen onder druk. Naar verwachting zal de dalende trend de komende weken doorzetten.

VK: Hoge prijzen, maar omslag verwacht
Vier weken geleden gingen de limes voor hoge prijzen over de toonbank. Dat had niet zozeer te maken met een kleine aanvoer, maar met de kwaliteit van het fruit. De kleine volumes van goede kwaliteit kregen een goede prijs. De goede prijzen hebben ook een keerzijde. Veel handelaren proberen een graantje mee te pikken van die situatie. Een Britse importeur vertelt dat de grotere aanvoer niet resulteerde in een crash van de markt, maar doordat het weer in Europa omsloeg staan de prijzen onder druk. De handelaar verwacht dat exporteurs die tegen vaste tarieven leveren de komende weken geld zullen verliezen.

Spanje kiest voor Mexico
Importeurs zijn beter te spreken over de kwaliteit uit Mexico dan uit Brazilië. Er wordt uit beide landen geïmporteerd. De prijzen zijn laag. De komende dagen zal die dalende trend doorzetten, ondanks dat de vraag vanaf deze maand wel gaat stijgen. De piek in de vraag ligt in de zomermaanden, als het land overspoeld wordt door toeristen die de Spaanse zon opzoeken. Jaarlijks neemt de vraag toe.
De teelt is klein in vergelijking met ander citrus. In Murcia zijn de meeste telers te vinden. De oogst valt tussen augustus en september. De productie groeit langzaam, maar met de goede opbrengsten in de citroenen worden telers niet aangemoedigd om limes te telen. Limes zijn lastiger te telen in het Spaanse klimaat en het seizoen is korter.

Limes blijven niche in Italië
Hoewel limes nog altijd gezien worden als nicheproduct, laat de verkoop wel een stijgende lijn zien. Er is aanvoer uit vooral Brazilië en Mexico. Door de lage temperatuur en de grote volumes zijn de prijzen laag. Het grootste deel van de vraag komt van de horeca. Consumenten kennen het fruit nauwelijks. Het fruit is jaarrond beschikbaar. Het seizoen toont een piek in de zomermaanden.
Naast Mexico en Brazilië is er aanvoer uit laden als Peru, Colombia en Venezuela. Volgens een handelaar zijn de Braziliaanse limes sappiger met een zachtere smaak. De Mexicaanse limes daarentegen hebben een betere houdbaarheid en blijven langer groen. Op 28 april stond de prijs voor limes op de groothandelsmarkt in Rome op 2,60 euro. Op 4 mei was de prijs in Verona 2,40 euro.

Frankrijk
De Fransen importeren momenteel vooral limes uit Mexico. Voor de Klasse 1, maat 53-67, wordt 3,50 euro gevraagd.

Rusland groeimarkt voor groene limes
Het groene citrus dringt steeds verder door in de Russische markt. Vrijwel elke supermarkt in het land heeft schapruimte vrijgemaakt voor de limes. Een handelaar vertelt wel dat door kwaliteitsproblemen de verkoop moeilijk is. "Limes verkopen goed in Rusland, maar veel exporteurs zien Rusland als een tweederangs markt. Daardoor ontvangen we vaak limes een gele blos." De handelaar vertelt grote volumes te moeten vernietigen omdat het fruit overrijp aankomt in de Russische havens. De klant, een grote retailer, weigerde de producten. Als de limes groen geweest waren, was verkoop geen enkel probleem geweest.

Consumenten raken steeds meer vertrouwd met de limes. Dat blijkt onder andere uit een verschuiving in de toepassingen. Limes hebben een plekje in de keuken verovert. Waar ander citrus in de wintermaanden een piek vertoont, zijn de prijzen voor de limes stabiel. Momenteel ligt de retailprijs op 1,90 euro per kilo.

Chinese teelt vooral op Taiwan
De productie van limes is beperkt. In de provincie Sichuan zijn wat telers te vinden, maar de volumes zijn klein in vergelijking met de citroenenteelt. Het grootste deel van de teelt is te vinden in Taiwan, en dan vooral in Pingdong en Taizhong. Belangrijkste variëteiten zijn Four Season, Perfume en Taiwan limes. De piek in het seizoen valt in de zomermaanden juli en augustus en in het najaar tussen november en december. China importeert het citrus uit Peru en Australië, onlangs werd ook aangekondigd dat de grenzen open zullen gaan voor Mexicaans product.

VS krappe markt
De aanvoer is precies goed voor de vraag. Zeker voor de grotere maten is de markt moeizamer geworden, doordat de grote limes als eerste geoogst zijn. Kleine kalibers zijn overvloedig aanwezig. Het grootste deel van de aanvoer komt uit Mexico, waar het seizoen in juli en augustus piekt. De markt groeit.

Zuid-Afrika kleine speler
Volgens de officiële cijfers is er een beperkte teelt van limes. Het land telt zo'n 50 hectare Bearss en 6 hectare Tahiti. De 56 hectare limesteelt die het land telt is grotendeels te vinden in Hoedspruit (42ha). De Westkaap (5ha) en Senwes (2ha) zijn tweede en derde, de rest van het areaal is te vinden in Oostkaap, Boland en Swaziland. Een groot deel van de productie is bestemd voor de binnenlandse markt. Kleine volumes worden verscheept naar Europa en het Midden-Oosten.