Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
CETA zal Poolse export naar Canada impuls geven

"Hoewel ik niet verwacht dat het in werking treden van het CETA handelsverdrag een keerpunt voor de Poolse export zal betekenen, denk ik wel, dat het voor Poolse exporteurs makkelijker zal worden om de Canadese markt te betreden," vertelt Jacek Bogucki van het ministerie van Landbouw. 

Bogucki benadrukt dat de Poolse export naar Canada de laatste jaren snel groeit. Het is dan ook moeilijk om exact in te schatten in hoeverre de Poolse export toe zal nemen wanneer het CETA-verdrag ingaat. "We kunnen concurreren met een kwaliteit die uitstijgt boven de Canadese standaarden en uiteraard ook op prijs," vervolgt hij. 

Hij voegt er aan toe dat het ministerie van Landbouw in samenwerking met de regering en landbouworganisaties aan een strategie werkt om Poolse producten op een gecoördineerde manier te promoten. 

Leszek Wiwała, voorzitter van de Poolse Werkgevers Vereniging, legt uit dat Poolse voedselproducenten mogelijk kunnen profiteren van het CETA-verdrag. Hij benadrukt dat het wel belangrijk is dat men eerst vertrouwd raakt met de kenmerken van de Canadese markt zodat er een gerichte strategie ontwikkeld kan worden.

Zo'n 2.000 Poolse bedrijven exporteren naar Canada en 80% hiervan zijn kleine en middelgrote bedrijven. Polen heeft een handelsoverschot ten opzichte van Canada. In 2015 bedroeg de waarde van de Canadese export naar Polen €290 miljoen, terwijl de waarde van de Poolse export naar Canada opliep tot €1,2 miljard.

Het CETA-verdrag werd op 15 februari door het Europese Parlement aangenomen en het handelsdeel zal vanaf begin juli ingaan. Volgens de Europese Commissie zal zo'n 92% van de agrifoodproducten tariefvrij naar Canada geëxporteerd kunnen worden. Dit geldt onder meer voor groenten en fruit, wijn, dranken, kazen, bewerkte producten en Europese streekproducten met een beschermde geografische oorsprongsbenaming. 

Publicatiedatum: 5-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: