Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Noorwegen controleert zachtfruit op MRL's en ziekteverwekkers

De Noorse Voedselveiligheidsautoriteit voert jaarlijks controles uit op MRL's in voedingsmiddelen. Onlangs bracht het een rapport uit met de onderzoeksresultaten van de MRL-controles van Noors en geïmporteerd zachtfruit in de periode 2012-2015. 

In deze periode werden er 470 monsters gecontroleerd, waarvan er 288 in Noorwegen werden geproduceerd en de overige geïmporteerd waren. 
Bij het geïmporteerde zachtfruit werden in één monster residuen van 12 verschillende gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen. In het Noorse zachtfruit werden residuen van 8 verschillende gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen.

In totaal werden er in de Noorse monsters 19 verschillende gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen, terwijl het geïmporteerde zachtfruit residuen van 54 verschillende gewasbeschermingsmiddelen bevatte. Uit de testen bleek eveneens dat de residuen op het Noorse zachtfruit onder de maximaal toegestane waarde bleven. 

Niet schadelijk voor de gezondheid
De Voedselveiligheidsautoriteit deed ook onderzoek naar de mogelijke gezondheidsrisico's van het eten van aardbeien, frambozen en blauwe bessen. Berekeningen tonen aan dat het niet gevaarlijk is om het fruit te eten aangezien de aangetroffen waarden ruim onder de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) blijven. 

Ziekteverwekkers in zachtfruit
In 2015 en 2016 controleerde de Noorse Voedselveiligheidsautoriteit verse en diepvries aardbeien, frambozen en blauwe bessen op de aanwezigheid van bacteriën, virussen en parasieten.

Er werden 174 partijen vers zachtfruit en 52 partijen diepvriesfruit onderzocht. Het verse fruit werd getest op de aanwezigheid van E. coli, Salmonella, Giardia en Cryptosporidium. Het diepvries zachtfruit werd gecontroleerd op hepatitis A en het norovirus.

Drie partijen gevonden met E. coli en Giardia 
Van de 228 partijen die werden onderzocht, werd er in een partij verse Spaanse frambozen en in een een partij verse Nederlandse blauwe bessen E. coli aangetroffen. Een partij verse Spaanse frambozen bleek besmet te zijn met Giardia.  In geen enkele van de onderzochte monsters werden Salmonella, Cryptosporidium, Hepatitis A en het norovirus aangetroffen. 

"Uit de resultaten blijkt dat geïmporteerd zachtfruit goed onderzocht wordt en over het algemeen in een goede hygiënische conditie verkeert. De onderzochte monsters vormen echter maar een klein deel van het volume geïmporteerd zachtfruit dat op de Noorse markt verhandeld wordt. Het is dan ook belangrijk dat importeurs blijven toezien op de veiligheid van deze producten," aldus Laila Jensvoll, van de Voedselveiligheidsautoriteit.

Publicatiedatum: 5-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: