Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jacob Aktalan, MG Fruit:

"Vroege start Spaans watermeloenenseizoen"

Tholen - Op de meloenenmarkt maken de overzeese meloenen langzaamaan plaats voor het Spaanse product. "Spanje stuurt vanuit Almeria al een behoorlijk volume watermeloenen en dat is eerder dan de afgelopen jaren", vertelt Jacob Aktalan van MG Fruit. "Vanuit overzee is Costa Rica nog aan de markt en zijn de laatste Panamese watermeloenen in de markt."



"De prijs van watermeloenen ligt momenteel voor de dikke maten rond de 60 cent per kilo en voor de kleinere maten rond de 50 cent. Galia's zitten zo rond de 5 euro. Gele meloenen komen nog veelal van overzee en die prijs is weggezakt naar een niveau rond de 7,50 euro. Cantaloupe-meloenen komen nog met redelijke volumes vanuit Costa Rica en dit resulteert in prijzen rond de 5 euro", somt Jacob op.



Volgens de importeur staat afzet van met name de kleine maten watermeloenen momenteel onder druk. "De maten 4 en 5 zijn beperkter beschikbaar en daarom verkopen ook die maten Quetzali- en pitloze watermeloenen erg goed. De aanvoer van de echte topkwaliteit Spaanse watermeloenen zal vanaf de derde week van mei in grotere getale gaan losbarsten. Galia- en Cantaloupe-meloenen zijn vanuit Almeria traditiegetrouw niet echt in trek. Een alternatief hiervoor zijn de Marokkaanse, die wel op smaak zijn, maar waarbij de GlobalGAP-certificering vaak weer geen vanzelfsprekendheid is."



Trend is dat de watermeloenen steeds kleiner worden. "Deze ontwikkeling begon in Scandinaviƫ en is inmiddels overgewaaid naar andere landen. Ook vanuit de Nederlandse retail is er een toenemende vraag naar mini-watermeloenen en dan met name pitloze", vertelt Jacob. "Wel moet gezegd worden dat het gros van de watermeloenen naar snijderijen en exportmarkten gaat en voor hen is de maat minder van belang."

Voor meer informatie:
Jacob Aktalan
MG Fruit
Handelscentrum ZHZ 49-60
2991 LD Barendrecht
Tel: 0180-745470
jacob@mgfruit.nl
www.mgfruit.nl