Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Solynta verkent potentieel hybride aardappelzaad in Oost-Afrika

Het Kennisplatform Voeding en Business, dat gericht is op voedselzekerheid en dat werd geboren onder het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, ondersteunt een feitenonderzoek in Oost-Afrika om het potentieel te ontdekken van hybride aardappelzaad (TPS). Ook reikt men uit naar geïnteresseerde partners uit zowel de particuliere als publieke sector ter ondersteuning van onderzoek naar deze technologie en de ontwikkeling en commercialisering ervan. De missie werd door Solynta uitgevoerd in zes landen: Tanzania, Kenia, Oeganda, Rwanda, de Democratische Republiek Congo en Ethiopië.

Hybrideteelttechnologie voor aardappelen
Het Nederlandse bedrijf Solynta werd tot nationaal icoon bekroond door de Nederlandse overheid omdat het een nieuwe hybrideteelttechnologie heeft ontwikkeld om de teelt en voortplanting van beginmaterialen te versnellen. Met deze technologie kunnen telers nieuwe aardappelrassen ontwikkelen, die zijn afgestemd op de behoeften van de lokale producenten en markten en dat veel sneller dan in de conventionele teelt.

In één teeltseizoen kunnen tientallen miljoenen pathogeenvrije TPS worden geproduceerd. Pootzaad heeft een logistiek voordeel ten opzichte van pootaardappelen: het is veel kleiner en er is slechts 20 gram van nodig voor één hectare in plaats van 2.500 kilogram. De zaden zijn schoon, vrij van ziekten en gemakkelijk te vervoeren en ze kunnen jarenlang worden bewaard.

De aardappel in Oost-Afrika
De aardappel is een belangrijk gewas dat bijdraagt aan de voedselzekerheid in Oost-Afrika en dat voornamelijk wordt gekweekt door kleinschalige telers in de hooglanden. De productie in Oost-Afrika is de laatste twintig jaar meer dan verdubbeld.

De enige belangrijke beperking, die productiviteit en winstgevendheid in de aardappelketen in de weg staat, is het gebrek aan hoogwaardig beginmateriaal. Momenteel gebruiken telers zieke, dure, bederfelijke en omvangrijke pootaardappelen die veelal hergebruikt worden na de oogst van vorig seizoen, wat de bruikbare opbrengst verlaagt en vraagt om een geconditioneerde opslag.

Het gebruik van TPS zou dit probleem kunnen verhelpen. De resultaten van de eerste proeven, die laten zien dat het hybride aardappelzaad het potentieel heeft om de opbrengst meer dan te verdrievoudigen tot 29 ton per hectare in plaats van 8 (het huidige lokale gemiddelde), werden gepresenteerd tijdens het congres van de Afrikaanse Aardappelvereniging. TPS kan duidelijk een doorbraak betekenen voor de voedselzekerheid van Oost-Afrika.

De twee meest voor de hand liggende voordelen zijn:
  • De beschikbaarheid van ziektevrije hybridezaden, die in grote hoeveelheden kunnen worden geproduceerd en die dienen als uitstekend schoon beginmateriaal voor de lokale aardappelproductie en die gemakkelijk te transporteren en niet bederfelijk zijn;
  • De snelle creatie van hybride aardappelrassen die zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en aan de behoeften van de lokale aandeelhouders in de aardappelketen.

Meer informatie is te vinden in het volledige rapport.

source: potatopro.com

Publicatiedatum: 4-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: