Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Teler uit Martfeld oogst de eerste aardappelen

Vroege Duitse aardappelen: met plastic en beregening het weer trotseren

Binnenkort begint het vroege aardappelseizoen in Niedersachsen. Bij aardappelhof Holste in Martfeld is de oogst van de lekkere aardappelen nu al begonnen. Dankzij een uitgekiend systeem uit plastic, folie en beregening konden de aardappelen zich ook tijdens het koude voorjaar optimaal ontwikkelen. Na het vroege poten begin februari zijn reeds nu al de eerste aardappelen te koop – aanvankelijk in de boerderijwinkel van de familie Holste, maar binnenkort ook bij de groothandel in Bremen.

Het intensieve afdekken van de aardappeldammen met plastic en folie zorgt ervoor dat de aardappelbestanden overdag niet te sterk opwarmen en 's nachts niet te erg afkoelen. "Dat vereist veel werk en ervaring", legt teler Henning Holste uit.

Terwijl folie en plastic door veel vroege aardappeltelers in worden gezet, slaat Henning bij de beregening nieuwe wegen in: anders dan in de afgelopen jaar heeft zijn bedrijf voor het eerst afgezien van beregening ter bescherming tegen vorst en gebruik gemaakt van druppelberegening. "Dit werkt water- en energiebesparend", aldus de teler uit Martfeld.

In het afgelopen jaar teelde men in Niedersachsen op circa 102.000 hectare aardappelen, waarvan zo'n 4.000 hectare voor de teelt van vroege aardappelen werd gebruikt. Een groot deel daarvan werd onder folie geteeld.

Foto: Erich Klug/ LWK Niedersachsen

Beregening ter bescherming tegen vorst wordt ingezet wanneer late vorst een gevaar vormt voor de gevoelige aardappelplanten. Deze methode die wijdverbreid is in de groente- en fruitteelt beschermt de planten tegen bevriezing. Dit komt door de 'kristallisatiewarmte', die bij de overgang van het water van vloeibare naar vaste toestand vrijkomt.

Beregening tegen vorst is duidelijk water- en energie-intensiever dan druppelberegening. Hierbij wordt het water niet met kleine sproeiers over een groot oppervlak verdeeld, maar komt het water via slangen die de aardappeldammen inlopen direct bij de plantenwortels. Bij vorst is dan echter de verwarmende afdekking met folie vereist.

Publicatiedatum: 3-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: