Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Ommuurde wijnbouw bij Kasteel Duras

Hardfruitteler kiest voor wijndruiven als extra teelt

Tholen - In de appel- en perenteelt zag hij geen gouden toekomst, dus bedacht hij er iets anders bij: wijnbouw. "In de komende jaren zie ik het, met name voor appelen, somber in. We hebben heel moeilijke seizoenen gehad onder andere door het Ruslandverhaal. Ook het weer zat vaak niet mee. Met peren is het een ander verhaal, maar ook deze fruitsoort heeft haar ups en downs. Daarom heb ik er twee jaar geleden voor gekozen om samen met mijn vrouw en kinderen wijndruiven te gaan telen", vertelt Peter Nijskens uit Sint-Truiden. "Natuurlijk kan dit ook mis gaan, maar als het meevalt, is het erg leuk!"


Foto: Mine Dalemans

Ommuurd

Hij vervolgt: "We hadden al een areaal van twee hectare wijndruiven en nu is er deze week drie hectare bij gekomen nabij het kasteel van Duras. Hiervan is een 80 are eigendom van het Kasteel van Duras en alzo een ommuurd perceel oftewel een 'clos'. De rest is grond van mezelf. De ommuurde wijngaard heeft een muur van vijf meter eromheen. Hierdoor wordt een speciaal klimaat gecreëerd en blijft de warmte langer hangen. Door deze zaken is het mogelijk om een ras te telen, wat bijna niet in België wordt geproduceerd. De druiven zijn van de variëteit Riesling."


Foto: Mine Dalemans

Gloire de Duras
De druiventeelt zelf is volgens hem niet zo moeilijk. "Als fruitteler heb ik natuurlijk ervaring met de productie van fruit. Het maken van de wijn is een grotere uitdaging. Daar heb ik hulp voor ingeschakeld. De wijn zit momenteel in vaten en zal vanaf september 2017 worden verkocht onder de naam 'Gloire de Duras'. "Het is nu afwachten hoe de wijn gaat smaken en hoe alles gaat lopen, heel spannend! Met het hardfruit stoppen we trouwens niet hoor. Daarmee gaan we ook verder. Het areaal appelen en peren is nu zo'n 22 hectare."

Voor meer informatie:
Peter Nijskens
gj.fruit@telenet.be
+32 475 833 068

Publicatiedatum: 3-5-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: