Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Amerikaanse avocadoprijzen schieten omhoog na kleine oogst

De schaal guacamole die in de Verenigde Staten traditioneel op Cinco de Mayo wordt geserveerd, zal dit jaar wat duurder uitvallen. De avocadoprijzen hebben namelijk een vlucht genomen nu de oogst in zowel Mexico als CaliforniŽ tegenvalt en de vraag naar het fruit alsmaar stijgt. 

Een doos van 10 kilo Hass avocado's uit Mexico kost momenteel Ä25,57, wat ruim het dubbele is van vorig jaar. De prijs was de laatste 19 jaar niet eerder zo hoog. 

De vraag is de laatste jaren enorm gegroeid. In de Verenigde Staten is de gemiddelde jaarlijkse consumptie per persoon gestegen van 1,6 kilo in 2006 naar 3,1 kilo in 2015. Consumenten hebben steeds meer belangstelling voor deze trendy vrucht omdat hij rijk is aan gezonde vetten. Zo voegde koffieketen Starbucks vorige maand nog een avocadospread aan zijn menukaart toe.

"Ook in AziŽ en Europa stijgt de afzet," vertelt Roland Fumasi, analist van de Rabobank in CaliforniŽ. "Deze markten nemen meer Mexicaans product op zodat er kleinere volumes voor de Amerikaanse markt beschikbaar zijn."

Mexico is goed voor 82% van de avocado's die ten noorden van de grens worden geconsumeerd. De Mexicaanse avocado-export naar de Verenigde Staten steeg van 10,9 miljoen kilo in 2000 naar maar liefst 8 miljard kilo in 2015, zo blijkt uit gegevens van het Hass Avocado Board. 

Avocadobomen kennen beurtjaren waardoor de productievolumes per jaar wisselen. Dit seizoen wordt er rekening gehouden met een kleinere oogst, vertelt Fumasi. In CaliforniŽ zal de productie dit jaar mogelijk 44% lager zijn.

De Amerikaanse restaurantketen Chipotle Mexican Grill liet onlangs weten dat het avocadotekort de kosten onder druk zet. In de Verenigde Staten bedroeg de retailprijs op 21 april jongstleden Ä1,16 per stuk. Vorig jaar was dit nog Ä0,89.

Naar verwachting zullen de avocadoprijzen op een vrij hoog niveau blijven. Mogelijk zelfs gedurende de hele zomer, laat Fumasi weten. "Voor lagere prijzen zullen consumenten geduld moeten hebben tot het najaar en dan is het nog maar te hopen dat het volgende Mexicaanse seizoen grotere volumes zal opleveren."

Bron: bloomberg.com

Publicatiedatum: 2-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: