Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
31,00 euro per 100 kg

Recordprijs voor Agrico-pootgoedtelers

Aardappelcoöperatie Agrico maakte afgelopen week aan haar leden een gemiddelde indicatieprijs van 31,00 euro per 100 kg bekend voor pootgoed van oogst 2016. De prijs betreft alle maten en klassen en is fors hoger dan vorig jaar. Hiermee behoort deze indicatieprijs tot een van de hoogste ooit.Voor oogst 2016 was het areaal van de pootgoedpool van Agrico 12.650 hectare. Dit betekende een uitbreiding met 4% ten opzichte van oogst 2015. De gerealiseerde kilogramopbrengst per hectare was met ongeveer 38 ton per hectare circa 10% lager dan in oogst 2015. Per saldo daalde de te verkopen hoeveelheid daardoor met circa 30.000 ton. Door een beperkter aanbod en een goede vraag in alle afzetgebieden raakte het pootgoed vrijwel uitverkocht.

Ondanks een lagere hectare opbrengst in kilo's zal de uitbetalingsprijs per hectare circa 8% hoger zijn dan die van het vorige oogstjaar.

Vraag en aanbod in de markten voor de vroege export en overzee waren goed in balans. Als gevolg van de politieke en financiële situatie, wordt het realiseren van een goede afzet naar deze markten wel een steeds grotere uitdaging. Het prijsniveau was gelijkwaardig tot iets hoger ten opzichte van de afgelopen oogst. Algerije heeft het importquotum op het laatste moment nog uitgebreid, waardoor de rassen voor dit afzetgebied volledig konden worden afgezet.

De Europese consumptiemarkt was vanaf het begin erg goed. Dit zorgde voor een grote vraag naar pootgoed. De rassen, bestemd voor de Europese versmarkt, raakten dan ook nagenoeg uitverkocht op een prijsniveau boven dat van oogst 2015.

De situatie op de markt voor de verwerkende industrie was vanaf het begin van het seizoen gespannen. De oogst van consumptieaardappelen werd door de droogte in België en Noord-Frankrijk aanmerkelijk vertraagd. In combinatie met de uitbreiding van de productiecapaciteit bij de verwerkers leidde dit tot hoge prijzen op de vrije markt van consumptieaardappelen. De vraag naar pootgoed van de rassen, geschikt voor de verwerkende industrie, was groter dan het aanbod.

Agrico presenteert een 28/op prijs en daarmee een prijs die geldt voor alle afgeleverde tonnen. Deze prijs betreft klasse S tot en met A inclusief de gemiddelde premie, los, af boerderij, in de herfst geleverd en exclusief alle vergoedingen en btw. De genoemde prijs is inclusief kwekerslicentie. Voor monopolierassen zal gemiddeld  1,70 euro per 100 kilo aan licentie worden ingehouden.

Algemeen directeur Jan van Hoogen kijkt tevreden terug op het verkoopseizoen: "De combinatie van een hoog percentage van de totale oogst als pootgoed verkocht en een mooi prijsniveau voor het deel dat in de consumptiemarkt werd afgezet, maakt dit seizoen tot een van de beste uit de historie van Agrico."

Tijdens de productgroepvergaderingen in juni en juli zal Agrico de definitieve uitbetalingsprijzen bekendmaken en toelichten aan haar leden.

Voor meer informatie:
Agrico
Duit 15
8300 AB Emmeloord
T: +31 (0)527-639980
info@agrico.nl
www.agrico.nl

Publicatiedatum: 1-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: