Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt druiven

Momenteel is het Zuid-Afrikaanse druivenseizoen zo goed als voorbij en vanuit Zuid-Amerika is het grootste deel ook al verstuurd. India is nog op de markt en Egypte staat klaar om te starten. In diverse productielanden is het druivenareaal gegroeid. Opvallend is Spanje die er aardig wat heeft bijgeplant.

Zuid-Afrika
Het seizoen in Zuid-Afrika is voorbij. Er waren ups en downs in het afgelopen seizoen voor de telers. Namibië had een goede oogst, er waren zorgen over de droogte en toen weer te veel regen en er was nog een dreiging van hagel. Daarnaast is de wisselkoers een constante zorg voor het land. Per gebied waren er verschillende uitdagingen. De productie van de rode rassen was goed, maar prijzen lagen onder druk. De Crimsons deden het wel goed over het algemeen. In Zuid-Afrika zijn ze constant bezig met nieuwe rassen, met name veel late rode variëteiten.



India
De export van Indiase druiven startte in november met vroege Thompsons. Deze gingen met name naar Rusland vanaf januari naar Europa. Door de kou lagen de brix levels vrij laag in het begin. Naar Rusland gaan er nog vrij kleine volume, maar er zit een groei in. Er ging vrij veel naar Europa. In het begin waren er sprake van hoge prijzen, maar de markt stortte in maart in. Er werd ook gesproken over kwaliteitsproblemen. India wil druiventelers kennis laten maken met nieuwe druivenrassen om zo toegang te krijgen tot nieuwe exportmarkten. Het exportvolume naar China is gestegen. India exporteerde vanaf november vorig jaar naar Europa en er kwam een stevig volume. Prijzen hebben heel laag gelegen, maar zijn weer wat omhoog gekrabbeld.

Chili
De Chileense druivensector had dit jaar geen goede start en begon veel eerder dan anders. De slechte start lag voor een deel aan het weer, dat heeft geleid tot een teveel aan druiven in opslag en een vermindering van de prijzen. Een andere belangrijke reden is de concurrentie met Peruaanse druiven. Peru exporteert naar dezelfde afnemers als Chili. Zo is de VS een belangrijke markt voor beiden. Peru is vrij nieuw op de wereldmarkt en heeft de laatste jaren flink wat areaal en nieuwe rassen erbij gekregen.

Australië
De druivenoogst begin enkele weken later dan anders. Dat was een kans voor Chili om de markten Japan en Korea te bedienen. Er wordt veel verwacht van China, aangezien dit land bereid is om een goede prijs te betalen. Australië zal dit seizoen 15 tot 20% minder exporteren, mede door hagel. Ook de binnenlandse prijs was goed, waardoor men eerder de druiven in eigen land houdt. Er wordt nu regen verwacht in Australië en mogelijk zal dit ook invloed hebben op de aanvoer en kwaliteit.

Turkije
De focus in Turkije ligt met name op watermeloenen en steenfruit. Naar verwachting zullen de eerste druiven er rond juni zijn. De belangrijkste variëteit zal worden geoogst rond augustus of september. Turkse druiven zijn de laatste jaren in populariteit toegenomen. Met name Europa vraagt er meer naar. Aangezien Rusland is gesloten, richt Turkije zich ook steeds meer op Europa.

Israël
In Israël is een seizoen succesvol als ze vroeg zijn en het raam tussen India en Italië, Spanje en Egypte kunnen vullen. In de laatste twee jaren is het Indiase seizoen tamelijk vroeg gestopt, zodat Israëlische exporteurs zeker een maand goede prijzen konden krijgen. Dit jaar wordt die situatie weer verwacht. Momenteel is het moeilijk voorspellen, aangezien er nog voldoende uit India komt. De druiven zien er prima uit maar de weersomstandigheden waren wat minder tijdens de groei. Dit betekent dat er pas druiven vanaf week 21 beschikbaar zijn. Er worden hoge prijzen verwacht voor de eerste zendingen.

China

De binnenlandse druivenproductie in China wordt geraamd op 10,2 miljoen ton, 600.000 ton meer dan vorig seizoen. De export zal naar verwachting dit jaar ook 50% hoger zijn. Er gaat veel naar Thailand, Vietnam en Maleisië. Er wordt ook verwacht dat de import zal groeien, met zo'n 20%. China haalt haar druiven uit landen als Australië, Chili, Peru en de VS. Tot de lente zijn Zuid-Afrikaanse en Peruaanse beschikbaar. De binnenlandse productie is net gestart. Het eerste kleine druivenvolume van provincie Yunnan is op de markt.

VS
Momenteel zijn er druiven uit Mexico en Californië op de markt in de VS. Er is ook nog wat volume uit Chili, maar dat seizoen is vrijwel afgelopen. Supermarkten in de VS vragen aan Chili een steeds grotere maatvoering van pitloze druiven. Het was een goed em stabiel seizoen in Chili, ondanks de hevige regen. Het beschikbare volume op de markt in de VS wordt kleiner en dit zorgt voor een prijsstijging. De Mexicaanse druiven zullen er vanaf midden mei pas zijn met grotere volumes. Naar verwachting zal Mexico grotere volumes hebben dit jaar. Er komen met name nieuwe rassen in groen. Vanaf de tweede week van mei zullen er druiven uit Californië zijn. De verwachtingen zien er positief uit.

Italië - Sicilië
De eerste druiven van de variëteiten Victoria, Black Magic en seedless Superior in Sicilië worden tussen 15 en 20 mei verwacht. De volumes zijn dan nog klein. Export begint in week 23. Belangrijkste afnemers zijn Arabische landen. Mogelijk wordt er dit jaar ook naar Canada geëxporteerd. Sicilië verwacht een goed seizoen.

Spanje
Spanje verwacht de eerste druiven te oogsten in juni dit jaar. De winterse temperaturen in de nacht zijn ideaal voor de wijnstokken. Overdag is het warmer en dat zorgt voor een goede combinatie voor de druiventeelt. De zetting is positief. Spanje wordt steeds belangrijker als het gaat om druiven. Murcia is uitgegroeid tot de belangrijkste leverancier van tafeldruiven en is goed voor 90% van het totaal. Dit jaar is er een areaal geplant van 6.000 hectare. Na Murcia komt Allicante als belangrijke productieregio. Vorig jaar exporteerde het land bijna 160.000 ton druiven. Hiervan ging het meeste naar Duitsland, Het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Buiten de EU is Noorwegen de belangrijkste afnemer. Binnenkort zal China opengaan voor Spaanse druiven en hier wordt heel veel van verwacht. Ook als het gaat om import van druiven is er een enorme stijging te zien in Spanje. De consumptie neemt heel erg toe. In Spanje was het eerst echt alleen een seizoensproduct, maar men begint de importdruiven ook steeds meer te waarderen. Als het gaat om Zuid-Afrikaanse druiven was de kwaliteit van het fruit wisselend dit seizoen. India daarentegen is volgens Spaanse importeurs ontzettend omhoog gegaan met de kwaliteit.

Frankrijk
Druiven die geïmporteerd worden komen met name nog uit Zuid-Afrika en wat uit Chili. Prijzen liggen rond de 14 euro per colli. Tafeldruiven in de streek Ventoux zijn grotendeels beschadigd, men spreekt over 70%. Er is in Frankrijk niet heel veel productie.

Nederland
De markt voor India druiven is uit het dal aan het klimmen. Er kwamen enorm veel druiven, wat zorgde voor dramatische prijzen. Op dit moment raakt de druivenmarkt aardig leeg en de prijzen voor punnets liggen momenteel tussen de 7 en 8 euro. Het Zuid-Afrikaanse seizoen is alweer zo goed als voorbij. Uit Zuid-Amerika (Chili/Peru) is het gros inmiddels binnen. Er is wat meer vraag naar Red Globe. Op dit moment staat de Egyptische oogst alweer op punt van beginnen. Hier verwacht men een goede oogst, waarna medio mei de eerste Italiaanse druiven alweer zullen arriveren.

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering