Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Amerikaanse dollar piekt ten opzichte van Europese valuta

Ongeacht wat president Donald Trump in zijn belastinghervormingsspeech heeft gemeld, zal de dollar waarschijnlijk pieken ten opzichte van West-Europese valuta, meent financieel analist Kit Juckes.

Belastingverlaging zal op de korte termijn rentetarieven opdrijven en zo ook de koers van de dollar maar dit effect zal van korte duur zijn, meent Juckes. De discussie rondom het monetair beleid is verschoven van de focus op de renteverhoging in juni naar wat het hoogste tarief van Fed Funds zal zijn. Juckes verwacht dat dit rond de 3,0% zal liggen, wat vanuit historisch oogpunt vrij laag is. Bovendien is dit lager dan het eindtarief waar de Federal Reserve zelf op had gerekend. De boosdoener is echter de lage inflatie die mogelijk een remmend effect heeft op de de waardering van de dollar. De president heeft de invoering van een 'pro-dollar' belastinghervorming aangekondigd, bijvoorbeeld door een importheffing van 20% in te stellen en een 'amnestie-tarief' op overzeese repatriƫring. Deze laatstgenoemde maatregel zal de grootste gevolgen voor de dollar zal hebben.

Koers dollar
Analist David Bloom verwacht dat het voordeel van de dollar op de lange termijn zal afvlakken omdat Trump er waarschijnlijk niet in zal slagen om deze belastingverlaging te realiseren. Bloom vreest dat de Verenigde Staten grote schulden te wachten staan. Desondanks is de meimaand doorgaans goed voor de dollar, waardoor de waarde mogelijk zal stijgen.

"Het is mogelijk dat de waardering van de dollar de komende weken zal wijzigen op basis van eerdere resultaten," meent Meera Chandan . "De lage economische activiteit in de Verenigde Staten heeft een rol gespeeld in de recente koers van de dollar. De dollar wordt doorgaans zwakker in het eerste kwartaal en stabiliseert in het tweede kwartaal."

De analiste merkt hierbij op dat de handel gewogen index gedurende de laatste vijf jaar in mei met gemiddeld 2,1% is gestegen en in zeven van de laatste tien jaar met gemiddeld 1%. 
Publicatiedatum: