Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Wordt wortelsap de nieuwste superfood?

Eén van de grootste wortelproducenten in Zuid-Afrika denkt dat wortelen mogelijk de nieuwste superfoodtrend kunnen worden. Vito Rugani oogst 200 ton wortelen per dag op zijn 2.500 hectare grote bedrijf in de buitenwijken van Johannesburg.Ongeveer 30% van de productie wordt tot sap verwerkt dat bereid wordt volgens een procedé dat ontwikkeld werd in samenwerking met een Italiaanse professor. Het sap is rijk aan bèta-caroteen dat in het lichaam omgezet wordt in vitamine A.

"Veel mensen zijn niet op de hoogte van het belang van carotenoïde voor het behoud van een goede gezondheid. Mensen vergelijken wortelsap met vruchtensap maar de twee zijn totaal verschillend," vertelt Rugani. "De voedingswaarde is anders en ook de redenen om waarom je het zou moeten drinken, verschillen."

Hoewel Rugani overtuigd is van de heilzame eigenschappen van het product, zijn consumenten moeilijker te overtuigen en ook deskundigen hebben zo hun twijfels. Het consumeren van voeding die rijk is aan bèta-caroteen werd lange tijd in verband gebracht met het voorkomen van ziekten, waarbij het niet duidelijk was of het heilzame effect te danken was aan het pigment of eenvoudigweg toegeschreven kon worden aan het feit dat er een voedzame groente aan het dieet werd toegevoegd. 

Supplementen van het anti-oxidant leverden tijdens wetenschappelijk onderzoek wisselende resultaten op, waarna de Cancer Council de aanbeveling deed voedzame producten te nuttigen in plaats van supplementen te slikken. 

Ondanks het feit dat de wetenschap geen uitsluitsel kan geven over de waarde van bèta-caroteen, blijft Rugani beweren dat wortelsap cruciaal is voor een goede gezondheid en dat de wortelteelt de  potentie heeft zeer lucratief te worden als ook het grote publiek hiervan overtuigd kan worden. 

"Carotenoïde is essentieel om weerstand tegen kanker op te bouwen en en de zuurgraad van het lichaam op het juiste peil te houden," meent Rugani. "Ongeacht of wortelsap nu wel of niet de status van superfood verdient, zouden telers de marktkansen van het product moeten onderzoeken. Ik weet zeker dat het een succes wordt," aldus Rugani.


Publicatiedatum: 28-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: