Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wordt wortelsap de nieuwste superfood?

Eén van de grootste wortelproducenten in Zuid-Afrika denkt dat wortelen mogelijk de nieuwste superfoodtrend kunnen worden. Vito Rugani oogst 200 ton wortelen per dag op zijn 2.500 hectare grote bedrijf in de buitenwijken van Johannesburg.



Ongeveer 30% van de productie wordt tot sap verwerkt dat bereid wordt volgens een procedé dat ontwikkeld werd in samenwerking met een Italiaanse professor. Het sap is rijk aan bèta-caroteen dat in het lichaam omgezet wordt in vitamine A.

"Veel mensen zijn niet op de hoogte van het belang van carotenoïde voor het behoud van een goede gezondheid. Mensen vergelijken wortelsap met vruchtensap maar de twee zijn totaal verschillend," vertelt Rugani. "De voedingswaarde is anders en ook de redenen om waarom je het zou moeten drinken, verschillen."

Hoewel Rugani overtuigd is van de heilzame eigenschappen van het product, zijn consumenten moeilijker te overtuigen en ook deskundigen hebben zo hun twijfels. Het consumeren van voeding die rijk is aan bèta-caroteen werd lange tijd in verband gebracht met het voorkomen van ziekten, waarbij het niet duidelijk was of het heilzame effect te danken was aan het pigment of eenvoudigweg toegeschreven kon worden aan het feit dat er een voedzame groente aan het dieet werd toegevoegd. 

Supplementen van het anti-oxidant leverden tijdens wetenschappelijk onderzoek wisselende resultaten op, waarna de Cancer Council de aanbeveling deed voedzame producten te nuttigen in plaats van supplementen te slikken. 

Ondanks het feit dat de wetenschap geen uitsluitsel kan geven over de waarde van bèta-caroteen, blijft Rugani beweren dat wortelsap cruciaal is voor een goede gezondheid en dat de wortelteelt de potentie heeft zeer lucratief te worden als ook het grote publiek hiervan overtuigd kan worden. 

"Carotenoïde is essentieel om weerstand tegen kanker op te bouwen en en de zuurgraad van het lichaam op het juiste peil te houden," meent Rugani. "Ongeacht of wortelsap nu wel of niet de status van superfood verdient, zouden telers de marktkansen van het product moeten onderzoeken. Ik weet zeker dat het een succes wordt," aldus Rugani.

Publicatiedatum: