Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Hoge exportprijzen en krappe aanvoer slaan over op lokale markt

Fenomenale prijzen voor Zuid-Afrikaanse avocado's in Europa

"Het avocadoseizoen 2017 is tot dusver fantastisch geweest," vertelt Athol Currie, van de South African Avocado Growers Association (SAAGA). "We ontvangen ongekend hoge prijzen op de buitenlandse markt. Wereldwijd is het avocado volume aan de lage kant, wat onze mogelijkheden op de Europese markt vergroot. Ook in Zuid-Afrika is de oogst minder omdat het een beurtjaar is en als gevolg van de droogte."Het seizoen voor Fuerte loopt ten einde, terwijl de volumes Hass en Pinkerton volumes groeien, nu steeds meer telers hun product op de markt brengen. 

Uit de officiële wekelijkse exportraming van SAAGA blijkt dat er deze week 543.000 dozen van 4 kilo geëxporteerd zijn en dat er in week 21 een piek in de export verwacht wordt met een exportvolume van 676.000 dozen. 

De eerste avocado's uit Peru hebben de Europese markt inmiddels bereikt. "Over drie à vier weken zullen er grotere volumes op de Europese markt komen," legt Rouxan Jansen van Rensburg van Corefruit uit. Het bedrijf vermarkt de avocado's van ZZ2. "Van week 10 tot week 13 exporteerde de Zuid-Afrikaanse sector zo'n 1.000 tot 1.600 pallets per week en van week 14 tot 25 zal de avocado-export zijn hoogtepunt bereiken en zullen er naar verwachting wekelijks 2.000 tot 2.300 pallets verzonden worden."

Jaco Marais, marketing-manager van The Fruit Farm Group vertelt dat de hoge prijzen van dit jaar een voortzetting van de opwaartse trend van de laatste zeven jaar zijn. De Europese consument waardeert het product steeds meer en de introductie van eetrijpe avocado's heeft hier enorm aan bijgedragen

In week 15 exporteerde Zuid-Afrika 2.373 pallets naar Europa, 986 pallets groene en 1.387 pallets Hass avocado's. Tot 6 april was 69% van de export bestemd voor Nederland, 23% voor het Verenigd Koninkrijk en Rusland en het Verre Oosten waren elk goed voor 1%, zo meldt het Persihable Products Control Board.

In Europa zijn de prijzen voor Zuid-Afrikaanse avocado's nog altijd hoog en stabiel, hoewel ze niet meer zo hoog zijn als bij aanvang van het seizoen. "De tendens van de hoge exportprijzen slaat ook over op de binnenlandse markt," vertelt Currie van SAAGA. Elfranco Hoogenhout, directeur van Farmers Trust is het met hem eens. "We krijgen momenteel uitzonderlijk hoge prijzen, zoals €5,62 voor een doos van 4 kilo Fuerte, of €8,43 voor een zak van 20 kilo derde klasse avocado's. De kwaliteit is goed maar de aanvoer is duidelijk lager als gevolg van de droogte en het feit dat het een beurtjaar is."

Marinus Gubitz van Subtropico vertelt dat de avocadomarkt rustig is, wat deels te danken is aan de overgang van het Fuerte naar het Hass en Pinkerton seizoen en deels als gevolg van de dalende vraag van de minder koopkrachtige Zuid-Afrikaanse bevolking.

Athol Currie heeft goede vooruitzichten voor het seizoen 2018. "Ik denk dat we volgende jaar een grote productie tegemoet kunnen zien."

Voor meer informatie:
Athol Currie
South African Avocado Growers' Association
Tel: +27 33 212 2164


Rouxan Jansen van Rensburg
Corefruit
Tel: +27 21 863 6300


Jaco Marais
The Fruit Farm Group
Tel: +27 15 307 8500

Elfranco Hoogenhout
Farmers Trust
Tel: +27 12 323 2000

Marinus Gubitz
Subtropico
Tel: +27 73 234 3290

Publicatiedatum: 28-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: