Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Nieuwe schattingen Boerenbond en Pcfruit

Bijna 80% Belgische appeloogst verloren

In de nacht van 19 op 20 april daalden de temperaturen tot ver onder het vriespunt. Dit meldt de Boerenbond. De fruittelers waren de hele nacht in de weer om de schade te beperken, maar konden niet verhinderen dat de oogst van dit jaar geraakt werd. De gevolgen van de schade worden vaak pas zichtbaar na geruime tijd. Boerenbond stuurde in samenwerking met pc-fruit een enquête uit om de schade te ramen. Daaruit leren we dat de fruittelers vandaag schatten dat in één nacht 78% van de appeloogst verloren ging.Appelen en kersen
In de appel- en kersenboomgaarden is de ravage het grootst. De appel stond in volle bloei en had al een week schraal weer achter de rug met stress voor de boom en weinig actieve bijen tot gevolg. De tere bloemen in de broek van de boom konden de vrieskou niet aan. In de kop van de boom en op het eenjarig hout, zouden nog appels kunnen ontwikkelen, maar bij deze appels zijn misvormingen te verwachten. Het verschil tussen eenjarig en meerjarig hout blijkt ook uit de schaderamingen die de 300 ondervraagden invulden: respectievelijk 69% versus 87% productieverlies. De waardevolle kersenpercelen werden vaker beschermd, maar toch zijn de verliezen groot. We spreken van gemiddeld 82% verlies op percelen zonder bescherming door vuurpotten, warmteblazers of beregening. Op de percelen waar wel maatregelen genomen werden, daalt dit schadepercentage tot 56%.

Voor peer zagen we percelen waarbij alle vruchten vanbinnen zwart waren op 20 april. Hier wordt wel verwacht dat de vruchten – door de kunde van de telers – alsnog zullen ontwikkelen. Door de vorst zal er sowieso meer verruwing van de schil zijn, net als meer misvormingen. De beperktere schade zien we ook in de schaderamingen, die op dit moment 63% verlies van de perenoogst schatten zonder bescherming en 37% met bescherming.

Hoewel de enquête geen zachtfruittelers bevroeg, blijkt ook daar substantiële schade te zijn. Vooral bij aardbeien en kiwibes werden er hele aanplanten geraakt. Zelfs tafeldruiven in niet-verwarmde serres hebben schade door de vorst van vorige week.

Klik hier voor het volledige artikel van Boerenbond


Bron: Boerenbond

Publicatiedatum: 26-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: