Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Conventionele sla kampt met kwaliteitsproblemen

Winterpostelein, een populaire wilde veldgroente

Wilde veldgewassen hebben een plaats verworven in de haute cuisine. "We hebben een ruim aanbod aan lenteproducten," vertelt Sean Ptaszenski van Seashore West. Hij voegt er aan dat er momenteel ook veel vraag is naar andere producten zoals wilde lenteui, groene amandelen en winterpostelein. "Alles wat niet in de supermarkt te koop is, kunnen wij leveren," vervolgt Ptaszenski.

Bij de teelt van deze gewassen is geen mens betrokken behalve dan bij het plukken. "De volumes zijn doorgaans kleiner en de prijzen hoger. Het is niet te vergelijken met de grootschalige tuinbouw. De wilde gewassen mogen echter niet als biologisch vermarkt worden.



Hoge voedingswaarde
Winterpostelein heeft sappige blaadjes en is rijk aan vitamine C. De plant was vroeger al geliefd bij goudzoekers in Californië die hem aten als remedie tegen scheurbuik. Daarnaast bevat de groente veel omega 3 en ijzer. Volgens Ptaszenski bederft de groente wel sneller dan andere slasoorten. 

Het bedrijf levert het product aan de betere restaurants in heel de Verenigde Staten. De volumes zijn niet groot, maar voldoen, vertelt Ptaszenski. Dagelijks wordt er geplukt en per luchtvracht aan klanten verzonden. Winterpostelein kent een kort seizoen dat in Oregon tot eind april duurt. Vanwege de zurige smaak wordt winterpostelein vaak in salades verwerkt of gecombineerd met andere specialiteiten zoals eetbare orchideeën en andere bloemen.

Gewone bladsla kampt met kwaliteitsproblemen
Het seizoen van gewone bladsla heeft nadeel ondervonden van het slechte weer in Californië. "We hebben teveel regen gehad waardoor er kwaliteitsproblemen zijn ontstaan bij ijsberg en romaine sla. We zien deze problemen veel minder bij de speciale slasoorten. Als gevolg van de kwaliteitsproblemen was een groot deel van de producten niet geschikt voor distributie. Seashore West zal de groente daarom aan de lokale voedselbanken schenken.



Markt voor reguliere slasoorten uitstekend
Traditionele slasoorten zoals romaine zijn zo'n standaardproduct geworden dat de volumes in geval van kwaliteitsproblemen onder de klanten verdeeld moeten worden. "Dit gebeurt nu ook en het is gekkenwerk," meent Ptaszenski. "Dozen romaine sla worden in de groothandel verkocht voor hoge prijzen. Doorgaans verplaatst het slaseizoen zich van staat naar staat waarbij er vaak een overlap ontstaat. Omdat er momenteel sprake is van kwaliteitsproblemen, is het aanbod beperkt waardoor de markt zeer goed is. Van heinde en verre komen mensen om sla vragen."

Andere voorjaarsproducten zoals jonge groene aardbeien worden steeds populairder omdat koks deze vruchten gebruiken om in te maken. "Dit was een paar geleden nog een kleine categorie maar nu groeit de vraag met het jaar," aldus Ptaszenski.



Voor meer informatie:
Sean Ptaszenski
Seashore West
Tel: 213-627-0208
Publicatiedatum: