Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Chili start export blauwe bessen en avocado's naar India

In het kader van een ontmoeting van de Chileense staatssecretaris van Landbouw, Claudio Ternicier, en zijn Indiase ambtgenoot Ashwani Kumar, is er een akkoord bereikt over de export van Chileense blauwe bessen en avocado's naar India.

De Chileense handelsdelegatie bestond onder meer uit kopstukken van het ministerie van landbouw (SAG) en ASOEX en de Chileense ambassadeur in India.

 

Het akkoord is het resultaat van een lange publiek-private samenwerking, talrijke onderhandelingen en bezoeken tussen vertegenwoordigers van beide landen. De overeenkomst voorziet in de fytosanitaire certificering van blauwe bessen en de certificering van avocado's door middel van systeembenadering. De export zal naar verwachting volgend seizoen starten, zo maakte de staatssecretaris bekend.

De Chileense ambassadeur legt uit dat India momenteel avocado's uit Nieuw-Zeeland importeert en blauwe bessen uit de Verenigde Staten en Canada, omdat dit product lokaal niet geproduceerd wordt. Voor beide producten is het marktpotentieel groot, vooral in de hospitality-branche en fruitspeciaalzaken. "Deze overeenkomst stelt ons in staat onze export te diversifiëren en avocado's en blauwe bessen aan onze lijst exportproducten toe te voegen, die momenteel appelen, druiven, kiwi's, peren en kersen omvat. Op deze manier versterken we onze aanwezigheid op de Indiase markt."

ASOEX directeur, Miguel Canala-Echeverría, vertelt dat het akkoord zeer goed nieuws betekent voor de fruitsector. "Nadat er tien jaar onderhandeld is, kunnen we volgend seizoen eindelijk met de export van blauwe bessen en avocado's beginnen." De vertegenwoordiger van ASOEX bedankte het ministerie van Landbouw (SAG) voor haar inspanningen. "Hieruit blijkt hoeveel waarde onze regering aan dit akkoord hecht," aldus Canala-Echeverría.

De Chileense delegatie maakte meteen van de gelegenheid gebruik om de export van overige producten ter sprake te brengen. Zo werden er alternatieve behandelingen voor walnoten voorgesteld en er werd een deadline gesteld voor het onderzoeken van de exportmogelijkheden voor onbehandelde gedroogde pruimen. Vertegenwoordigers van de Indiase regering vroegen op hun beurt of er vaart gezet kon worden achter de markttoegang van producten zoals mango's en granaatappelen.

Cijfers

Gedurende het seizoen 2015-2016 exporteerde Chili ruim 35.000 ton vers fruit naar India, een stijging van bijna 70% ten opzichte van het seizoen 2014-2015. Deze stijging geeft aan hoe belangrijk deze markt voor de fruitexport is geworden.

Van het totale exportvolume van 35.000 ton bestond voor 35% uit rode appelen, 9% kiwi's, 0,8% druiven, 0,3% pruimen en 0,1% kersen en peren.


Publicatiedatum: 26-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: