Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Onderzoek en opschonen aspergebedden door Chris

Tholen – Kwaliteitsverlies van asperges in het tweede gedeelte van het aspergeseizoen zorgt voor kleinere marges voor telers, zegt Hans Kalter van Christiaens Agro Systems. "Alleen de 1e kwaliteit levert in de 2e helft nog voldoende marge op. Immers: Een kromme roestige stengel oogsten kost hetzelfde als een asperge van goede kwaliteit. Het aspergebed opschonen en herstellen kan voor zowel kwaliteitsverbetering van de asperges zorgen als de oogstefficiëntie verhogen."Onderzoek
Hans: "Dat zal echter bij elk perceel en/of bedrijf anders zijn. Daarom hebben wij besloten om de oogstmachine Chris in te zetten als een soort 'loonwerker'. Daardoor kunnen telers het resultaat van opschoning op hun eigen perceel als meetbaar resultaat terugzien en vergelijken met de traditionele oogst, zodat zij zelf kunnen bepalen of het structureel investeren in het opschonen van aspergebedden lonend is. "
Werkwijze

Geïnteresseerde telers kunnen zich inschrijven voor het laten opschonen van (een deel van) hun perceel. "Met Chris komen we 1 dag (8uur) één of meerdere percelen opschonen. Afhankelijk van de kwaliteit van het perceel, het aantal percelen, de lengte en ligging van de rijen kunnen we ongeveer 2-3ha/dag opschonen. Om een goede vergelijking te maken, worden 1 à 2 rijen in het midden van een perceel gemarkeerd en niet geoogst. Ongeveer 10 dagen na opschonen verzamelt een externe adviseur de resultaten. Daarbij kijkt hij naar zowel de kwaliteitsverbetering als arbeidsprestatie van opgeschoond bed ten opzichte van traditionele oogst. Deze resultaten worden per bedrijf terug gekoppeld. Aan het einde van het seizoen besproken in een gebruikersgroep", legt Hans uit. "Omdat wij telers eerst willen overtuigen dat Chris de investering waard is, hanteren we dit eerste jaar een starttarief dat zal bestaan uit een dagvergoeding voor de machine, diesel, 1 persoon voor de besturing van de machine en externe adviseur."

Voordelen
Chris snijdt de stengels 5 tot 8 centimeter boven de aspergeplanten af en verwijdert oudere aspergeresten en aangestoken asperges die niet verder groeien. Vervolgens bouwt Chris het bed weer opnieuw op. Dat levert de volgende voordelen op:
• Minder kromme stengels door het homogene bed
• Minder roestige stengels door de verbeterde dam hygiëne
• Verhoging van de oogstprestatie door het luchtige, homogene bed
• Analyse gegevens op eigen perceel door onafhankelijk externe adviseur
• Kwaliteitsverbetering en verhoging arbeidsprestatie
• Ervaring opdoen met opschonen van het aspergebed
• Lid van "gebruikersgroep" waarin resultaten en ervaringen gedeeld worden
• Extra kg oogsten op gekozen moment en werkdruk wegnemen
• Werkdruk tijdelijk wegnemen en bijbehorende arbeidsbesparing

Voor meer informatie
Christiaens Agro Systems B.V.
Heldenseweg 15a
6086 PD Neer (NL)
T: 0031 (0) 475 59 48 69
info@christiaensagro.com
www.christiaensagro.com


Publicatiedatum: 26-4-2017

  

Reacties:


me gustaria contactarme con ustedes para ver maquinas cosechadoras de esparrago y lanzallamas
martin , paredes - 19-6-2017 19:21:03


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: