Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Zweer van Aalsburg, FruitMasters: "Schade nachtvorst varieert enorm"

Het is écht appelweer, alleen niet zonder beregeningsinstallatie

Tholen - In Nederland varieert de schade als gevolg van de nachtvorst enorm. "Wij kunnen hier in de Betuwe veel beregenen, maar in het Limburgse kan men dat in grote gebieden niet en in Zeeland verschilt dat per teler. We zullen moeten afwachten wat de daadwerkelijke schade is", constateert Zweer van Aalsburg van FruitMasters. "Voor sommige telers is het een ramp. Telers in Limburg hadden vorig jaar hagelschade en krijgen er nu vorstschade overheen. In Belgiƫ is de schade nog groter dan in Nederland en voor Centraal-Europa zal zich de komende weken gaat uitwijzen hoe groot de gevolgen zijn. Polen loopt achter met de bloesem en daarmee lijken daar de gevolgen vooralsnog beperkt."

De hardfruitmarkt verloopt momenteel erg goed. "Er is een goede vraag naar appelen. Met Elstar zijn we eind mei al los en dat is veel eerder dan vorig jaar. De kwaliteit is behoorlijk goed en de pack-out veel hoger, waardoor de teler met zijn middenprijs ook veel hoger uitkomt. Het is dan ook echt appelweer, als het 30 graden is, ligt de consumptie veel lager", vervolgt Zweer. "Ook peren zijn er een stuk minder dan vorig jaar en die gaan zeker allemaal wel in de mond komen. De perenprijzen liggen, afhankelijk van de maatsortering op een niveau tussen de 60 en 90 cent. Voor Elstar ligt de prijs van de kleine maten (65) rond de 50-55 cent, gaan de 75'ers voor 80 cent weg en waren er op de veiling vanmorgen zelfs uitschieters richting een euro. Voor de peren is de afzet echt heel breed, de appelverkoop blijft beperkt tot de binnenlandse markt en de verre bestemmingen."

Voor meer informatie:
Zweer van Aalsburg
FruitMasters
Deilseweg 7
Postbus 222
4190 CE Geldermalsen
Tel: 0345 578 808
www.fruitmastersholland.nl