Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zelfs aanstaande Ramadan zorgt voor weinig activiteit

Verzadigde appelmarkten bezorgen Zuid-Afrikaanse export moeilijk seizoen

Wereldwijd zijn de appelvoorraden hoog en Zuid-Afrikaanse exporteurs hebben bijna overal te maken met verzadigde markten. "Het is overal moeilijk maar vooral in Afrika. We hadden verwacht dat tegen deze tijd de markt in het Midden-Oosten beter zou zijn maar er is nog veel Europees product op de markt," legt Thomas Mouton van Corefruit uit. 

Zelfs de gebruikelijke stijging van de vraag in de aanloop naar Ramadan, die op 26 mei begint, blijft dit seizoen uit als gevolg van de grote volumes. De Verenigde Staten hadden een grote oogst en beleveren de exportmarkt nu met hun voorraden uit Californië. Royal Gala biedt misschien een sprankje hoop omdat dit ras niet meer beschikbaar is op het noordelijke halfrond.

"Dubai is verzadigd met Italiaanse en Franse appelen en dat drukt de vraag, zelfs die naar peren," legt Elona van de Merwe van Cape Five Exports uit. "We zagen ons dit jaar genoodzaakt de export uit te breiden naar Oman, Qatar en Saoedi-Arabië." 

Twee jaar geleden werden de eerste Zuid-Afrikaanse appelen met hoge verwachtingen naar China gezonden. Het betrof een partij Royal Beauts. Tot dusver worden er echter nog maar heel weinig Zuid-Afrikaanse appelen naar deze markt geëxporteerd. Mouton legt uit dat hier twee redenen voor zijn: maat en kleur.

Zuid-Afrikaanse appelen zijn niet zo groot als die uit Chili en hebben niet de kleuring van Nieuw-Zeelandse, vooral niet in dit seizoen omdat de hoge temperaturen de kleurontwikkeling remmen. China importeert zijn appelen dus uit andere landen.

Kleur is ook een beperkende factor voor de export naar andere markten in het Verre Oosten. Voor Pink lady geldt dat er een kleurintensiteit van 60% moet zijn. Er zullen dus dit seizoen weinig Pink lady appelen hun weg naar deze markten vinden. Overige markten, zoals het Verenigd Koninkrijk en de EU, accepteren 40% kleurintensiteit bij Pink Lady. 
 
Maleisië is de grootste markt voor Zuid-Afrikaanse Granny's omdat deze markt kleine maten accepteert en Zuid-Afrika hier grote volumes van heeft. 

Cape Five Exports exporteert zo'n 80% van zijn Granny Smith appelen naar het Verre Oosten maar Van der Merwe vertelt dat ook deze markten momenteel vrijwel verzadigd zijn. Bangladesh is ook een sterke markt voor het bedrijf waar het kleine kalibers Golden, Cripps Pink, Gala en Fuji afzet met een lage kleurintensiteit.

De grootste volumes Zuid-Afrikaanse Cripps Pink gaan naar Oost-Afrika en naburige landen en een aantal gaat naar Rusland, omdat zij niet roze genoeg zijn voor westerse en Aziatische consumenten. "Als je een roze appel wil, moet je voor Pink lady kiezen," legt Mouton uit. Een klein deel van de Zuid-Afrikaanse Pink Lady's gaat naar de Britse verwerkende industrie. 

Op de Afrikaanse markt overheerst nog steeds een somber beeld. Er is een gebrek aan buitenlandse deviezen als gevolg van de lage olieprijs en de consumenten hebben minder te besteden. Het grootste gedeelte van de Zuid-Afrikaanse Golden Delicious oogst gaat naar West-Afrika maar zowel de prijzen als volumes zijn dramatisch laag. 

"In week 15 waren onze volumes voor de Afrikaanse markt 10% lager dan vorig jaar. De daling voor Nigeria bedroeg zelfs 32%. Nigeria is goed voor een derde van onze Golden export. De prijzen zijn 30% tot 35% lager dan vorig jaar en het feit dat de rand sterker is dan vorig jaar helpt ook niet mee," vertelt Tino Ferreira van Freshgold. "De handel met Angola is iets beter maar daar komen we van een laag niveau. De valutaproblemen in dit land begonnen al voor die in Nigeria ontstonden. Men verwacht dat de prijzen in West-Afrika beter zullen worden als de druk van Golden wegvalt. Het overgrote deel van het fruit is verpakt dus de volumes zijn nu meer gecontroleerd."




Freshgold is gespecialiseerd in de Afrikaanse markt en zet hier 80% tot 90% van zijn volumes af. In Oost-Afrika heeft men een voorkeur voor tweekleurige, zure appelen zoals Granny Smith, Pink lady, Royal Gala en Sundown. De economische groei in Oost-Afrika, en dan met name in Kenia, is hoger dan in West-Afrika. West-Afrika is daarentegen dichtbevolkter zodat ondanks de volumedaling er toch meer appelen naar West- dan Oost-Afrika gaan, legt Ferreira uit aan FreshPlaza. 

In Zuid-Afrika is de herfst begonnen en dat betekent dat het regenseizoen begint. Er wordt echter op korte termijn geen regen verwacht. "Zelfs als we deze winter flinke neerslag krijgen, hebben de bomen al schade geleden omdat telers hun waterverbruik moeten beperken, waardoor de bomen na de oogst niet optimaal geïrrigeerd kunnen worden. Mochten we echter geen regen krijgen in de wintermaanden dan zullen de gevlogen rampzalig zijn," waarschuwt Mouton.


Voor meer informatie: 
Elona van der Merwe 
Cape Five Exports 
Tel: +27 21 850 4640 

Thomas Mouton 
Corefruit 
Tel: +27 21 863 6300 

Tino Ferreira 
Freshgold 
Tel: +27 21 555 1966 
Publicatiedatum: