Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
EU verbiedt verkoop dubbele kiwi's

VollCorner Biomarkt weert zich tegen verkoopverbod voor dubbele kiwi's

Dubbele kiwi's voldoen niet aan de speciale verkoopnormen van de EU en daarom heeft een controleur van het 'Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft' de verkoop hiervan in een filiaal van VollCorner Biomarkt in München ontzegd. Dit terwijl mensen zich wereldwijd inzetten tegen de verspilling van consumeerbare levensmiddelen. De VollCorner Biomarkt weert zich hiertegen en blijft de zogenaamde 'Maus Kiwis' (muis kiwi's) verkopen.


Foto: Vollcorner Biomarkt

De extra grote kiwi's zijn dubbele kiwi's die uit een samengegroeid vruchtlichaam van twee afzonderlijke kiwi's bestaan. Deze speciale groeivorm is een speling van de natuur en komt tot onvrede van de telers regelmatig voor. De eetbare, rijpe kiwi's zijn nauwelijks verkoopbaar en belanden daarom meestal op de composthoop. Aan de ene kant omdat de dubbele kiwi's volgens het 'Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft' niet aan de speciale verkoopnorm voor kiwi's voldoen en daarmee niet verhandeld mogen worden. Aan de andere kant wordt er geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de kiwi's te verwerken tot jam of andere producten omdat de meeste machines alleen geschikt zijn voor de verwerking van enkele kiwi's.



Het systeem van verkoopnormen krijgt sinds vele jaren kritiek. Aangezien het zich voornamelijk bezighoudt met uiterlijke kenmerken zoals de gesteldheid, vorm en grootte wordt er geen rekening gehouden met kwaliteitscriteria zoals smaak, rijpheid of ras.

"Dit zorgt ervoor dat onberispelijke levensmiddelen bij het afval belanden vanwege lichte uiterlijke afwijkingen", zegt Willi Pfaff, directeur van VollCorner. "Deze levensmiddelverspilling willen wij niet accepteren. Daarom blijven we de muis kiwi's verkopen!"
Publicatiedatum: