Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Overzicht wereldmarkt bloemkool en broccoli

Bloemkool en broccoli behoren tot de kolenfamilie. Wereldwijd zijn China en India de grootste telers van broccoli en bloemkool. In Europa zijn Italië, Spanje, Frankrijk belangrijke producenten. Bloemkool en broccoli zijn binnen het koolsegment elkaar concurrenten, maar tegenwoordig worden ze ook regelmatig samen verkocht. Grote bloemkoolconsumenten zijn Nederlanders en Britten.

China
China produceert meer dan de helft van het totaal aantal geteelde volume broccoli en bloemkool ter wereld. De meest geteelde broccolirassen in China zijn Excellent, Future en Divine Green. 90% van het gewas wordt vers geconsumeerd, terwijl ongeveer 10% wordt verwerkt. De broccoli en bloemkoolproductie in China stijgt jaarlijks met ongeveer 20%. De grootste broccoli producerende regio is Shandong en de belangrijkste plaatsen Tai'an City en Laiyang City. Op dit moment is de productie wat afgenomen en de prijzen zijn bovengemiddeld. Het lenteweer is kouder dan normaal, wat goed is voor de teelt en kwaliteit van het gewas.

Maleisië
In Maleisië is er momenteel broccoli uit Australië die van zeer goede kwaliteit is. Chinese broccoli zijn er ook, maar lager in prijs. Broccoli is een belangrijke groente voor Maleisische gerechten en de vraag is stijgende. Ook in bio-broccoli is veel interesse. Uit andere bronnen blijkt dat Maleisische consumenten de voorkeur hebben voor importproduct, omdat ze die lekkerder vinden.

VS
In de Amerikaanse staat Tennessee is er weinig bloemkool en broccoli beschikbaar. Dit is al langer het geval; in de afgelopen vier tot zes weken is er minder aanvoer door regen en slecht weer. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is het volume met zo'n 75% gedaald. Prijzen fluctueren heel erg van 40 tot 60 dollar FOB. Als het blijft regenen gaat de teelt van de producten het extra moeilijk krijgen en zullen ook de prijzen wisselend blijven.

Zuid-Afrika
Drie weken geleden waren bloemkool- en broccoliprijzen heel hoog, zulke hoge prijzen waren nog niet vaak gezien. Er was erg weinig op de markt als gevolg van zware regenval begin dit jaar. Dit leidde tot verliezen, ziektes en misoogsten. De situatie is sinds enkele weken verbeterd, met name voor broccoli. Er is voldoende aanvoer en de vraag is niet zo groot, dus de prijzen zijn aanzienlijk gedaald. Door droogte en ziektes staat de productie in bepaalde Zuid-Afrikaanse gebieden onder druk. Voorbeelden zijn KwaZulu-Natal, de Oostkaap en de Westkaap. Toch zijn er momenteel koelere weersomstandigheden in het hele land nu en die zullen naar verwachting leiden tot een hogere productie van bloemkool en broccoli.

Italië
Naar aanloop van Pasen was de vraag naar bloemkool goed en de prijzen stegen, met name in de gebieden Napels en Metaponto. In Latina en Salerno bleven de prijzen stabiel. In week 15 liep de oogst in de verschillende productiegebieden ten einde. Vanaf begin januari t/m eind februari lagen de prijzen in Metaponto hoog vanwege een tekort door het weer. Daarna daalde de prijs tot eind maart. In Sardinië is men tevreden over het seizoen. Vooral in januari lagen de prijzen hoog. Naarmate de temperaturen stegen, daalden de prijzen weer.

Spanje
Broccoli is een belangrijk gewas in Spanje. Tot nu toe is het seizoen zeer goed verlopen. Volgens een exporteur zijn de prijzen ontzettend hoog geweest. Spanje zal nog ongeveer een maand broccoli naar Noord-Europese landen exporteren. Dit jaar wordt verwacht dat ze eerder stoppen met het exportseizoen, aangezien retailers vroeger overstappen op lokaal product. Een belangrijke concurrent in broccoli is Italië. Spanje ziet de consumptie van broccoli gestaag toenemen.

Frankrijk

Het bloemkoolseizoen 2016/2017 is moeizaam verlopen vanwege droogte in de zomer, zware regenval in het voorjaar en vorst in de winter. Hierdoor is de productie van bloemkool erg gedaald. Het seizoen begon in juni vorig jaar en in vergelijking met vorig seizoen is de productie ongeveer 16% gedaald. De prijzen van juni t/m januari waren vrij stabiel. In februari kwam de productie uit Bretagne en de prijzen daalden daardoor hard.

België

In West-Vlaanderen wordt er veel broccoli en bloemkool geteeld. Deze hebben zowel industrie als versmarkt als bestemming. In Vlaanderen is het areaal voor bloemkool vroeger erg groot geweest. Dit is een tijd sterk gedaald, maar er zit nu weer een stijgende trend in. Bloemkool wordt in België met name gegeten door oudere mensen. De populariteit van dit product neemt toe, maar minder in warme bereidingen. Met name jongeren eten bloemkool liever koud, als snack bijvoorbeeld. Bloemkoolprijzen deze week waren vrij behoorlijk, zowel voor de serrebloemkool als voor de vollegronds(winter)bloemkool.

Nederland

De bloemkoolmarkt ontwikkelt zich momenteel rustig. De aanvoer van bloemkool is niet zo groot, maar de vraag ook niet echt. Prijzen liggen tussen de 5 en 7 euro. Het gros van de aanvoer is afkomstig uit Frankrijk en Spanje, aangevuld met een beperkt volume Hollandse winterbloemkool. Het Franse seizoen loopt af. Een lange periode was de Franse bloemkool goed aan de prijs vanwege de lage volumes, maar dit werd opgevolgd met een enorme hausse aan product, slechte prijzen en doordraai. Momenteel is er voornamelijk Spaanse handel op de markt. Gezien de volumes zou een prijsopleving logisch zijn, maar de praktijk is weerbarstiger. Spanje is momenteel dé broccolileverancier op de Europese markt. Voor Pasen waren de broccoliprijzen schrikbarend hoog, maar inmiddels is de broccoli weer ruim voorradig en wordt er 6-8 euro per doos gemaakt.

Israël
In de tijd rond Pasen worden traditioneel veel groenten gegeten in Israël. Producenten en handelaren zijn dit gewaar, maar kunnen zich niet altijd voorbereiden op deze grote volumes omdat het een periode is waarin niet alles in volle productie is. Hierdoor zijn de prijzen vaak hoog rond deze periode. Bloemkool en broccoli zijn de dans ontsprongen en er waren geen extreme prijzen dit jaar. In bijna elke regio van Israël worden deze groenten namelijk geteeld. Voor broccoli is het totale areaal meer dan 1000 hectare en bij bloemkool is dat ruim 2500 hectare. De stabiele aanboer heeft gezorgd voor stabiele prijzen. Broccoli lag rond de 3 euro per kilo en bloemkool tussen de 1,50 tot 2 euro per kilo.

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering.


Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018